Na hlavný obsah

Viktor Orbán sa opäť vyhráža EÚ, že bude posielať migrantov do Bruselu

Ak bude EÚ trvať na potrestaní Maďarska za jeho postoj k migrácii.

Viktor Orbán sa opäť vyhráža EÚ, že bude posielať migrantov do Bruselu
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Budapešť v pondelok (30. 9.) opäť pohrozila, že pošle migrantov do Bruselu, ak bude Európska únia trvať na potrestaní Maďarska za jeho postoj k migrácii.

Maďarský premiér Viktor Orbán v prejave na otvorení jesenného zasadnutia maďarského parlamentu tiež predpovedal blížiaci sa koniec éry voľného cestovania v Európe. Ostatné krajiny nenasledujú príklad Maďarska, ktoré je odhodlané nevpúšťať migrantov do krajiny.

„Ak bude Brusel trvať na potrestaní Maďarska za jeho postoj k migrácii, privedieme migrantov búchajúcich na dvere Maďarska na hlavné námestie Bruselu,“ povedal Orbán podľa agentúry MTI.

Diskusie o migrácii v Európe

Premiér tiež poukázal na diskusie o migrácii, ktoré sa v lete rozprúdili v celej Európe. „Nemecko uzavrelo svoje hranice. Nový francúzsky premiér oznámil, že obnoví poriadok na hraniciach. Holandsko oznámilo, že vypracuje najtvrdšiu protiimigračnú legislatívu v histórii. Vlády Švédska a Fínska tiež diskutujú o protiimigračných zákonoch,“ povedal Orbán.

„Éra voľného cestovania sa končí, hoci stačilo nasledovať príklad Maďarska a nevpúšťať migrantov do EÚ,“ dodal.

Maďarský premiér je presvedčený, že podobne ako v prípade migrácie, aj v prípade vojny Ruska proti Ukrajine bude mať Maďarsko pravdu. „Vojna nemá riešenie na bojisku, kde sú len obete, ľudské utrpenie a ničenie. Potrebujeme prímerie, rokovania a mier,“ zdôraznil.

„Budeme chrániť Maďarsko pred všetkými sankciami, ktoré ohrozujú záujmy, bezpečnosť, blahobyt a zdravie maďarského ľudu,“ povedal Orbán poslancom. Svoju vládu označil za národne orientovanú, čo z nej zároveň robí suverénnu vládu.

„Medzinárodná spolupráca je dôležitá a krásna vec. Vieme ale, že sa môžeme spoliehať len sami na seba,“ poznamenal premiér

Premiér koketuje s neutralitou

Podľa portálu Index.hu predseda opozičnej krajne pravicovej strany Jobbik György László Lukács v rozprave obvinil premiéra, že koketuje s neutralitou a ignoruje hospodársku krízu. Dôkazom je zadlženosť štátnych inštitúcií.

Zároveň vyzval vládu, aby sa namiesto „pracovných migrantov“ starala o prežitie malých a stredných podnikov alebo o rastúcu kriminalitu.

Orbánova vláda od migračnej krízy v roku 2015 presadzuje tvrdú protiimigračnú politiku. Na hraniciach so Srbskom a Chorvátskom postavila ploty zo žiletkového drôtu. Na hraniciach so Srbskom vybudovala tranzitné zóny, ktoré však už nefungujú.

EÚ dlhodobo kritizuje maďarský azylový systém, ktorý podľa Bruselu porušuje zásadu, že všetky členské štáty by mali mať rovnaké pravidlá udeľovania azylu. Podľa agentúry AP Orbán už skôr vyhlásil, že Maďarsko nezmení svoju migračnú a azylovú politiku bez ohľadu na verdikty Súdneho dvora EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet