Na hlavný obsah

Manžel ju nechával desať rokov znásilňovať cudzími mužmi. Na súde svedčila pred vyše 50 obvinenými

Žene podával omamné látky a predával ju na internete.

Manžel ju nechával desať rokov znásilňovať cudzími mužmi. Na súde svedčila pred vyše 50 obvinenými
Gisèle Pélicotová prichádza na súd v meste Avignon na juhu Francúzska. Foto: TASR/AP

Keď polícia prehľadala manželov počítač, zachránila mi život, povedala vo štvrtok (5. 9.) pred súdom v Avignone na juhu Francúzska 72-ročná Gisèle Pélicotová. Manžel jej desať rokov podával omamné látky a nechával ju znásilňovať cudzími mužmi.

Pélicotová pred 51 obvinenými opísala aj moment, keď sa dozvedela o konaní svojho manžela. Podľa správ médií sa rozhodla vypovedať, aby sa nič podobné nestalo ďalším ženám, povedala súdu.

V septembri 2020 Pélicotová zažila prvý šok, keď jej manžel Dominique povedal, že urobil „niečo hlúpe“. V obchode natáčal telefónom tri ženy pod sukňami a pristihli ho pri tom.

Prehľadávanie manželovho počítača

Oveľa väčšie zdesenie prišlo v novembri toho istého roku, keď manželský pár predvolali na policajnú stanicu. Pri prehľadávaní mužovho počítača policajti narazili na fotografie a videá jeho ďalších nezákonných aktivít vrátane znásilnenia.

„Policajt mi ukázal fotografie. Ženu na posteli som nespoznala. Nabádal ma, aby som sa na ne dobre pozrela. Sama som sa nespoznala. Pri tretej fotografii som povedala, že to stačí, že sú to zábery znásilnenia. Som na nich nehybná, spím a som znásilnená. Znásilnenie nie je to správne slovo, je to barbarské,“ opísala Pélicotová súdu, ako sa všetko dozvedela.

Jej výpoveď si v súdnej sieni vypočuli aj jej dcéra a dvaja synovia, obvinený manžel a približne 50 mužov, ktorí ju podľa obžaloby znásilnili. Celkovo 35 mužov sa priznalo k pohlavnému styku s obeťou, ale poprelo, že by išlo o znásilnenie.

Všetku vinu pripísali Pélicotovi, ktorý ich podľa nich oklamal. On, naopak, tvrdí, že všetkých informoval o tom, že jeho žena bola pod vplyvom tabletiek a že o ničom nevie.

Vyše 200 prípadov znásilnenia

Súdne pojednávanie v prípade, ktorý šokoval francúzsku verejnosť, sa začalo v pondelok (2. 9.). Pélicotová požiadala, aby bolo verejné a súd jej žiadosti vyhovel.

Streda (4. 9.) patrila výpovediam policajtov, ktorí opísali každý z viac ako 200 prípadov znásilnenia zdrogovanej seniorky. Viac ako polovicu z nich spáchal jej manžel, za ktorého bola vydatá približne 50 rokov, 92 cudzí muži. Iba niektorí z nich sú na súde, niektorých sa zatiaľ nepodarilo identifikovať.

Počas vyšetrovania sa dôchodca Dominique Pélicot priznal, že v rokoch 2011 až 2020 dával svojej manželke Gisèle bez jej vedomia silný liek proti úzkosti, ktorý ju privádzal do letargického stavu.

Svoju manželku potom predával na webovej stránke coco.fr, ktorú úrady v júni tohto roku zablokovali, pretože podľa nich bola zdrojom informácií pre nebezpečné osoby o zraniteľných osobách. Muž sa na znásilneniach zúčastňoval, natáčal ich a nežiadal za ne peniaze.

Obvinení mali v čase činov od 21 do 68 rokov a hrozí im až 20 rokov väzenia. Súdny proces by sa mal skončiť 20. decembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet