Na hlavný obsah

Mesiac od ukrajinskej ofenzívy v Kurskej oblasti: Občania sú apatickí a spoliehajú sa na Kremeľ

Podľa ruského webu útok odhalil zmätok a zvláštne reakcie.

Mesiac od ukrajinskej ofenzívy v Kurskej oblasti: Občania sú apatickí a spoliehajú sa na Kremeľ
Na videosnímke, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v piatok 9. augusta 2024, kolóna ruských armádnych vozidiel sa presúva do Sudžanského okresu v Kurskej oblasti. Foto: TASR/AP

Tento týždeň to bude mesiac odkedy Ukrajina vtrhla na územie Kurskej oblasti a v prekvapivej vojenskej operácii postupne dobyla 100 ruských obcí a asi 1 200 štvorcových kilometrov územia.

Ruský portál Moscow Times si v tejto súvislosti všíma, že ukrajinská ofenzíva ukázala absentujúce občianske povedomie v krajine. Podľa neho ide o úplnú apatiu a presunutie zodpovednosti na Kremeľ, prípadne jeho bezpečnostné zložky. Možnosť, že by ju zobrali do rúk občania, je takmer nemysliteľná, dodáva spravodajský web.

Podľa Moscow Times, ukrajinská ofenzíva v Kurskej oblasti odhalila zmätok a zvláštne reakcie úradov aj bežných ľudí. Kremeľ postupne varil občiansku spoločnosť. Označoval za zahraničných agentov nezávislé médiá, aktivistov, aj mimovládne organizácie, prípadne ich predstaviteľov prenasledoval a zatváral do väzenia.

Ukrajinský útok na Rusko ukázal absentujúcu občiansku verejnosť, ktorá by proti niečomu protestovala. Proti ofenzíve do regiónu sa dokonca výraznejšie nepostavili ani jeho obyvatelia. Moscow Times si všíma, že Kremeľ opäť ukázal svoju neschopnosť rýchlo reagovať na vážnu krízu. Územie okupované Kyjevom sa rozširuje, ale ruská armáda zostáva na Donbase.

Krajiny iných ľudí sú pre Kremeľ de facto dôležitejšie ako bezpečnosť a utrpenie vlastného obyvateľstva. Podľa Moscow Times nespokojnosť so systémom bude možno časom pribúdať, tak, ako náhodné nespokojné grafity, vtipy a debaty medzi ľuďmi.

Pribúdať budú aj kritické komentáre a konverzácie na sociálnych sieťach. Aj o to sa však Kremeľ postará, veď už teraz testuje ich blokovanie. To všetko je realita, na ktorú sa budú musieť Rusi pripraviť, dodáva Moscow Times na záver.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet