Na hlavný obsah

Žilina pritvrdila voči šoférom, ktorí nesprávne parkujú. Čakajú ich vyššie pokuty

Platené parkovanie je totiž najlepšia možnosť, ako znížiť počet parkujúcich áut.

Žilina pritvrdila voči šoférom, ktorí nesprávne parkujú. Čakajú ich vyššie pokuty
Ilustračná snímka. Foto: STVR

V Žiline pritvrdili voči tým, ktorí nesprávne parkujú. Do konca augusta im na autá dávali nálepky a ak sami prišli na mestskú políciu, obišli s najnižšou, desaťeurovou pokutou alebo dohovorom. Teraz hriešnikov čaká najmenej 50-eurová sankcia.

Nálepky na čelných sklách sú už minulosťou. Vodičov síce netešili, no mesto im takto dalo vedieť, že nesprávne parkujú. Po šiestich mesiacoch s tým prestali.

„Táto iniciatíva z pohľadu samosprávy bola nad rámec zákona a máme za to, že týchto šesť mesiacov, kedy sa táto informačná kampaň realizovala, bola dostatočná na to, aby vodiči pochopili, ako správne parkovať v meste,“ skonštatovala vedúca odboru komunikácie MsÚ Žilina Katarína Gazdíková.

Platené parkovanie je totiž najlepšia možnosť, ako znížiť počet parkujúcich áut. Aby niektorí neblokovali parkovacie miesta príliš dlho a iní by mali problém zaparkovať.

Parkovaniu v Žiline sa v Správach z regiónov venoval redaktor Milan Velecký:

Šoféri riskujú pokutu

Jedna hodina parkovania stojí v centre Žiliny 1,50 eur. Kto to však nezaplatí, riskuje pokutu najmenej 50 eur.

,,Kontrolná činnosť mestskej polície prebieha rovnako, v rovnakých intenciách. Akurát od 1. 9. sme upustili od lepenia oznamovacích nálepiek, na základe ktorých mohli páchatelia priestupkov prísť doriešiť priestupok a prejednať na útvare mestskej polície v subjektívnom konaní,“ uviedol zástupca náčelníka MsP Žilina Martin Matejko.

,,Teraz sa už vodič, respektíve držiteľ vozidla nedozvie o tom, že jeho vozidlo bolo zadokumentované, a príde mu rozkaz o uložení pokuty. Výška pokuty na základe rozkazu je 78 eur,“ dodal Matejko.

Ak ju vinník uhradí do desiatich dní, zaplatí o tretinu menej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny