Na hlavný obsah

Miesta, ktoré sme ešte nevideli, či cestovanie v čase. Google mapy prichádzajú s veľkou aktualizáciou

Budeme si môcť porovnať historické snímky so súčasnosťou.

Miesta, ktoré sme ešte nevideli, či cestovanie v čase. Google mapy prichádzajú s veľkou aktualizáciou
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Profimedia/Gints Ivuskans

Spoločnosť Google aktualizuje známy Street View v desiatkach krajín. Do internetových „výhľadov“ pribudnú aj miesta, ktoré tam doposiaľ neboli, a prichádzajú aj s novinkou cestovania v čase. Informuje o tom zahraničný portál The Verge.

Aplikácia Google Earth pripravuje nové historické snímky, vďaka ktorým môžu užívatelia porovnať zmeny v lokáciách, ktoré zmenila ľudská činnosť či klimatická zmena. Niektoré snímky sa vrátia v čase až o 80 rokov späť.

„Pri skúmaní uvidíte ostrý kontrast v tom, ako sa vyvíjala geografia na mnohých miestach,“ uvádza produktový manažér spoločnosti Google Stafford Marquardt na ich webe. Z miest ako Londýn, Berlín, Varšava či Paríž budú snímky dostupné až z 30. rokov minulého storočia.

Spoločnosť pretaví cestovanie v čase aj do interaktívneho zážitku, vďaka ktorému si ľudia budú môcť pozrieť geografický vývoj vybranej oblasti v časozbernom videu.

Okrem tejto novinky spúšťa spoločnosť v službe Street View jednu z doteraz najväčších aktualizácií, ktorá prinesie nové snímky z takmer 80 krajín, a to aj z miest, ktoré v nej doposiaľ neboli.

Vyznávači internetových máp sa môžu tešiť na novú Bosnu a Hercegovinu, Namíbiu, Lichtenštajnsko a Paraguaj. „Dokonca sa môžete virtuálne túlať ulicami zahraničných miest a pozrieť si obchody a budovy zblízka,“ pripomína Marquardt.

Zároveň v Google Earth a v Mapách bude jasnejší a viditeľnejší glóbus. Vďaka využitiu umelej inteligencie odstránia hmlu a mraky. Viditeľnejšia bude aj mozaika počasia naprieč celým svetom – ľad, sneh a tiene hôr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet