Na hlavný obsah

Minister financií odmieta kritiku za svoj výrok o knihách: Nepovedal som, že ľudia s nižšími príjmami ich nepotrebujú

Hovorí o účelovej dezinterpretácii jeho slov.

Minister financií odmieta kritiku za svoj výrok o knihách: Nepovedal som, že ľudia s nižšími príjmami ich nepotrebujú
Minister financií Ladislav Kamenický. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) odmieta kritiku voči svojej osobe v súvislosti so zvýšením DPH na knihy. Po rokovaní vlády upozornil, že jeho slová z utorkovej (17. 9.) tlačovej konferencie o konsolidačných opatreniach boli účelovo dezinterpretované.

„Povedal som, že podľa analýzy sa ukazuje, že vyššie príjmové skupiny vynakladajú viac peňazí na knihy. Nikdy som nepovedal, že ľudia s nižšími príjmami nepotrebujú mať knihy,“ zdôraznil.

Ohradil sa voči komentárom, že mu nezáleží na vzdelaní. „Som prvý, kto by chcel čo najmenšiu daňovú záťaž na knihy, som prvý, ktorý si želá čo najviac vzdelanú spoločnosť,“ vyhlásil. Poukázal pritom na to, že pri učebniciach sa DPH znížilo z desiatich na päť percent.

Vysvetlil, že pri konsolidačných opatreniach bolo prioritou dosiahnuť čo najmenší negatívny zásah na nízkopríjmové skupiny. „Tu sa včera pomaly vytváral obraz, že človek, ktorý sa zaoberá tým, ako uživiť rodinu, má najväčší problém, že si nemôže zájsť do kaviarne na ‚latečko‘ a prečítať si knihu. Nie, toto nie je problém. Ľudia riešia ceny potravín, liekov, elektriny… Tam všade DPH poklesla,“ pripomenul.

Hovorí o pokrytectve

Odmieta, aby opatrenia kritizovali tí, ktorí mali na starosti verejné financie v predchádzajúcich vládach. „Postarali sa o to, že sme zdedili najhoršie verejné financie v celej Európskej únii, rozhadzovali peniaze a spôsobili turbozadlžovanie,“ skonštatoval.

„My musíme ten ich účet, ktorý tu zanechali, splácať. Preto musíme ísť do týchto opatrení,“ dodal. Za pokrytecké označil, ak kritika sadzby DPH na knihy navyše pochádza od tých, ktorí podobné opatrenia sami navrhovali.

Pripomenul návrh SaS na zrušenie výnimky z desaťpercentnej dane z pridanej hodnoty na knihy, noviny a časopisy, ktoré na jar 2023 navrhovalo SaS, ale aj návrh konsolidačných opatrení kabinetu Ľudovíta Ódora.

Myslí si tiež, že zlepšenie dostupnosti kníh majú v rukách aj najväčší predajcovia kníh na Slovensku, ktorí podľa jeho názoru predražujú ceny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika