Na hlavný obsah

DPH na knihy má byť nakoniec nižšia, minister Kamenický avizuje pozmeňovací návrh

Daň chcú znížiť na päť percent.

DPH na knihy má byť nakoniec nižšia, minister Kamenický avizuje pozmeňovací návrh
Ilustračná snímka ženy s knihou. Foto: TASR/Pavol Zachar

Daň z pridanej hodnoty (DPH) na knihy bude napokon päť percent. Rovnako to bude platiť aj na tlač, časopisy a audioknihy. Informoval o tom vo štvrtok (26. 9.) minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Pozmeňujúci návrh podajú poslanci Smeru. Vláda pôvodne navrhovala zvýšiť DPH na knihy z 10 na 23 percent.

Vyzdvihol, že vláda okrem zvýšenia základnej sadzby DPH zaradí v rámci konsolidačného balíka množstvo položiek pod zníženú sadzbu, ktorá budúci rok ešte klesne z doterajších 10 na 5 percent. Budú tam patriť aj základné potraviny, lieky, učebnice, stravovanie v gastrosektore či ubytovanie v cestovnom ruchu.

„Ja som urobil zo svojej pozície všetko pre to, aby sa nikto nemohol vyhovárať na Kamenického, že nechce vzdelaných ľudí na Slovensku. Dokonca som urobil niečo naviac. To znamená, že aj e-knihy idú dole s DPH,“ zdôraznil minister financií. Audio a elektronické knihy boli doteraz vždy zaradené do najvyššej sadzby dane.

Kamenický bude podľa vlastných slov následne veľmi pozorne sledovať, ako budú najmä veľké siete kníhkupectiev znižovať ceny kníh. „Za mňa som urobil všetko a budem čakať teda, čo urobia kníhkupectvá, či tam budú ceny o 10 až 20 percent nižšie,“ doplnil šéf rezortu financií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika