Na hlavný obsah

Minister Susko hovorí o nelegálnom prideľovaní dotácií, M. Kolíková chce vidieť kompletný audit. Ten ešte nie je na svete

Dal si vyrobiť nejaký audit, reaguje na ministra M. Šimečka.

Minister Susko hovorí o nelegálnom prideľovaní dotácií, M. Kolíková chce vidieť kompletný audit. Ten ešte nie je na svete
Na snímke minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) a exministerka spravodlivosti a poslankyňa Mária Kolíková (SaS). Foto: STVR

Desaťtisíce eur organizáciám, ktoré pôsobia v oblasti ľudských práv, prideľovali nezákonne. Tvrdí to minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Odvoláva sa na výsledky auditu dotačného mechanizmu.

Peniaze podľa neho nelegálne získali okrem iných aj organizácie prepojené na rodinu Michala Šimečku (PS). Opozícia žiada zverejnenie celého auditu a tvrdí, že minister zavádza.

Auditu dotačného mechanizmu a s ním spojenému politickému súboju sa v reportáži v Správach venoval redaktor Silvester Roštár:

Ministerstvo spravodlivosti malo podozrenie, že peniaze na dotácie pre organizácie v oblasti ľudských práv sa prideľovali netransparentne. Začiatkom tohto roka preto dotačnú výzvu, v ktorej mohlo prerozdeliť takmer 770-tisíc eur zrušilo a začalo robiť audit.

„Audit spochybňuje všetky pridelené peniaze aj do minulosti. Toto nie je žiadna politická správa, ale správa o zhnitom systéme prideľovania dotácií. Zjednodušene sa dá povedať, že to bol systém, kde dvaja zamestnanci ceruzkou zaškrtávali, kto dostane peniaze,“ uviedol Susko.

Šéf rezortu spravodlivosti tvrdí, že takto sa k peniazom dostali aj združenie matky Michala Šimečku. A tiež Nadácia Milana Šimečku bez toho, aby spĺňali zákonné kritériá.

„Tu ide o netransparentnosť, porušenie zákona a manipulácie. Vyzývam pána Šimečku a pani Kolíkovú, aby sa k tomu vyjadril,“ vyhlásil Susko.

Exministerka obvinenia odmieta

Bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS), za ktorej vlády malo podľa Borisa Suska dochádzať k netransparentnému prideľovaniu dotácií, obvinenia odmieta.

„Bolo by dobré, aby nám naozaj celý audit ukázali. Lebo to, čo rozpráva Robert Fico (Smer-SD) a Boris Susko sú bludy. Tie všetky projekty, ktoré mali ísť ďalej do ďalšieho kola, splnili zákonné kritériá. A toto ani nejakým spôsobom nevyvrátil audit,“ skonštatovala Kolíková.

Odvolávanie M. Šimečku

Smer-SD a SNS aj pre tieto podozrenia chcú odvolať Michala Šimečku z postu podpredsedu parlamentu.

„Útočí len kvôli tomu, že v nich pôsobia moji rodinní príslušníci. Dal si vyrobiť nejaký audit. Z neho vyvodzuje úplne nejaké nejasné obvinenia proti úradníkom, proti pani Kolíkovej. Vypúšťa tu nejaké dymové clony namiesto toho, ak má nejaké informácie, tak veď nech koná. Nech koná aj za všetkých úradníkov za jeho vlád,“ myslí si šéf progresívcov.

Minister spravodlivosti tvrdí, že keď bude ukončený celý audit, jeho výsledky zverejní. „Akonáhle bude ukončený celý proces, bezodkladne zvolám Radu vlády pre ľudské práva k tejto situácii, ktorú popisuje správa z auditu,“ dodal Susko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko