Na hlavný obsah

Minister Šutaj Eštok chce kamerový systém na školách. Investíciu odhaduje na 60 miliónov eur

Systém by mal fungovať pod ministerstvom vnútra.

Minister Šutaj Eštok chce kamerový systém na školách. Investíciu odhaduje na 60 miliónov eur
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) chce najneskôr do konca septembra priniesť na rokovanie vlády materiál o Národnom projekte kamerového systému pre základné a stredné školy. O kroku, ktorý by mal preventívne pomáhať pri možnom vzniku hybridných hrozieb v budúcnosti, informoval Šutaj Eštok po stredajšom rokovaní kabinetu.

Upozornil, že návrh sa stretol s jednoznačným súhlasom celej vlády. Kamerový systém by mal monitorovať vstup do areálu škôl a informovať o podozrivých osobách v ich areáli. Systém by mal byť schopný identifikovať osoby podľa tváre.

„Celková investícia sa odhaduje na 60 miliónov eur, rozvrhnuté postupne v priebehu maximálne troch rokov,“ informoval minister.

Systém bude fungovať pod ministerstvom vnútra, školy sa k nemu budú môcť pridať. Preventívne opatrenie by podľa ministra malo uľahčiť identifikovanie reálnej hrozby. Umožní tiež jednoduchšiu reakciu a prijatie adekvátnych opatrení v prípade hybridných hrozieb.

Ako ministra vnútra doplnil jeho kolega z exekutívy, minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker (Hlas-SD), nechcú súčasný problém bagatelizovať tým, že ide o opakujúci sa jav, pri ktorom sa nepotvrdzuje reálne nebezpečenstvo. „Nechceme túto situáciu určite podceňovať,“ zdôraznil Drucker.

Potvrdil, že rezort školstva a jeho úrady komunikujú so školami a konajú v súlade s existujúcimi usmerneniami o tom, ako postupovať v podobných situáciách. Rovnako uistil o intenzívnej kooperácii s políciou.

Podobne ako v utorok (3. 9.), aj v stredu prišli školám výhražné maily hroziace bombovým výbuchom. Poľa predstaviteľov rezortu vnútra malo ísť o podobne rozsiahlu hybridnú hrozbu. K podobnému incidentu prišlo v stredu aj v Českej republike.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko