Na hlavný obsah

Policajti budú môcť cestovať vlakmi zadarmo. Rezort vnútra pripravuje dohodu so železnicami

Opozícia tvrdí, že policajti chceli vyššie platy.

Policajti budú môcť cestovať vlakmi zadarmo. Rezort vnútra pripravuje dohodu so železnicami
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Policajti budú môcť cestovať vlakmi zadarmo. Potvrdil to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Benefitovať z toho bude podľa neho aj verejnosť. Opozícia hovorí, že nespokojní policajti chceli vyššie platy a nie vlaky zadarmo.

Okrem detí, študentov či seniorov majú vlaky zadarmo aj poslanci alebo ústavní sudcovia. Onedlho k nim pribudnú aj policajti. Minister vnútra hovorí o jednom z nových benefitov pre príslušníkov Policajného zboru, ktorý podľa neho prinesie aj vyššiu mieru bezpečnosti vo vlakoch.

„Keď nám to dnes pomôže zvýšiť bezpečnosť vo vlakoch, že policajti jednak ušetria na cestovnom a jednak zabezpečia to, že vo vlaku už iba z ich samotnej prítomnosti zvýšime nejaké základné bezpečnostné povedomie, tak to je pre mňa win-win situácia,“ uviedol Šutaj Eštok.

„Ja by som sa napríklad potešil, ale 85 percent policajtov vlakom nechodí. Robil som si prieskum medzi policajtmi, chodia autami. Čiže tam by bolo možno treba pouvažovať o niečom inom,“ povedal policajt Igor Čulík.

Mikulec: Policajti chcú vyššie platy, nie vlaky zadarmo

Naopak, minister vnútra tvrdí, že do práce dochádza vlakom veľa policajtov a títo by vďaka takémuto benefitu ušetrili na cestovnom ročne aj stovky eur.

„Každý benefit pre kohokoľvek, aj pre policajtov v tejto situácii, by bol fajn, ale toto mi pripadá úplne scestné a smiešne. Policajti chceli vyššie platy, nie aby mohli chodiť vlakmi zadarmo,“ myslí si bývalý minister vnútra a poslanec Národnej rady SR Roman Mikulec (hnutie Slovensko).

„Keď je nebezpečné cestovať vo vlakoch, tak nech velia hliadky a nespoliehajú sa na náhodných policajtov. Policajt, ktorí teraz cestuje vo vlaku a je svedomitý, čestný, tak zakročí tak či tak, či ten vlak má zadarmo, alebo nie,“ ozrejmil poslanec Jaroslav Spišiak (PS).

Téme sa v relácii Správy venoval redaktor Radoslav Šebo:

„Majú ozaj tú drzosť títo ľudia o niečom hovoriť. Je tu rada opatrení, ktoré sme prijali, od zvyšovania platov až po to, aby sme zabezpečili jednak bezpečnosť vo vlakoch a dali aj benefit,“ reagoval šéf rezortu vnútra.

Minister bližšie podrobnosti o bezplatnej vlakovej doprave pre policajtov nespresnil. Rokovania so železničnou spoločnosťou totiž ešte nie sú uzavreté.

„Verím, že v krátkom, vo veľmi krátkom čase budeme môcť spolu s pánom ministrom dopravy odprezentovať tento úspešný projekt,“ dodal. Očakáva, že sa tak stane ešte tento rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko