Na hlavný obsah

J. Blanár opäť rokoval so šéfom ruskej diplomacie Lavrovom, o stretnutie požiadala Moskva

Stretli sa v New Yorku.

J. Blanár opäť rokoval so šéfom ruskej diplomacie Lavrovom, o stretnutie požiadala Moskva
Minister zahraničia SR Juraj Blanár a šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Foto: Facebook/Juraj Blanár

Slovenský minister zahraničia Juraj Blanár sa na okraj zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku stretol so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Hovoril s ním okrem iného o „slovenských záujmoch v oblasti energetickej bezpečnosti“. Blanár o tom informoval na sociálnej sieti. V stredu (25. 9.) s Lavrovom rokoval tiež maďarský minister zahraničia a obchodu Péter Szijjártó, uviedla agentúra MTI.

Slovensko spoločne s Maďarskom sú teraz jedinými krajinami Európskej únie, ktoré sú do veľkej miery ústretové k Rusku napriek jeho agresii na Ukrajine. EÚ kvôli Ukrajine uvalila na Moskvu rozsiahle hospodárske sankcie a brániacu sa krajinu podporuje.

S Lavrovom sa Blanár podľa svojich slov stretol na žiadosť ruskej strany. „Prioritne sme rokovali o slovenských záujmoch v oblasti energetickej bezpečnosti. Týka sa to jadrového paliva, dostupnej ropy a plynu. Je v záujme Slovenska, aby boli zachované existujúce koridory pre ich tranzit, aj keď pracujeme na ich diverzifikácii,“ uviedol Blanár.

„Zopakoval som tiež konzistentný názor Slovenska na konflikt na Ukrajine. Pričom som zdôraznil porušovanie medzinárodného práva a nutnosť hľadania mierového riešenia,“ dodal slovenský minister s tým, že „spravodlivý a udržateľný mier“ by mali garantovať aj ostatné svetové mocnosti. Fotografiu stretnutia Blanár rovnako zdieľal na sociálnej sieti.

S Lavrovom sa stretli aj v marci

S Lavrovom sa podľa maďarskej diplomacie stretol tiež maďarský minister zahraničia Szijjártó. V následnom vyhlásení Budapešť uviedla, že „udržiavanie vzťahov s Ruskom a rozvíjanie spolupráce v oblastiach, ktoré nie sú ovplyvnené sankciami, je v maďarskom záujme“.

Podľa Szijjártóa „sa ruský minister zahraničia vždy snažil vyhovieť požiadavkám maďarskej vlády. Bol pozitívny a otvorený riešeniu dôležitých otázok, ktoré sa týkajú oboch strán“. Vo vyhlásení sa okrem iného tiež uvádza, že minister zopakoval „promierový postoj“ Maďarska a nádej v „uzavretie prímeria, mierové rokovania a ukončenie vojny“.

Blanár a Szijjártó sa s Lavrovom stretli tiež v marci na regionálnom fóre v Turecku. Za čo ich kritizovali okrem iného partneri z Vyšehradskej štvorky.

Český premiér Petr Fiala krátko po spomínanej schôdzke oznámil prerušenie česko-slovenských medzivládnych konzultácií. Poľský premiér Donald Tusk vtedy okrem iného upozornil, že stretnutie s Lavrovom sa uskutočnilo v deň pohrebu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorý zomrel vo februári v trestaneckej kolónii na Sibíri.

Od vlaňajšieho októbra, keď sa úradu chopila nová vláda Roberta Fica, Bratislava čelí kritike za svoj postoj ku konfliktu či za zastavenie vojenskej pomoci Kyjevu zo štátnych zásob. Dovtedy jedinou krajinou, ktorá udržiavala blízke vzťahy s Ruskom, bolo Maďarsko vedené národnokonzervatívnym premiérom Viktorom Orbánom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet