Na hlavný obsah

Most v havarijnom stave v Banskej Bystrici začali búrať, zatvoriť museli úsek R1

Informoval o tom banskobystrický primátor.

Most v havarijnom stave v Banskej Bystrici začali búrať, zatvoriť museli úsek R1
Ťažké stroje búrajú most v banskobystrickej mestskej časti Kremnička. Foto: TASR/Ján Krošlák

Kremničiansky most po 45 rokoch postupne mizol pred očami Banskobystričanov. Podľa statika bola na jeho konštrukcii prasklina. Hrozilo, že sa zrúti na rýchlostnú cestu R1, ktorá predstavuje hlavnú dopravnú tepnu zo západu na východ krajiny.

Most pri vstupe do Banskej Bystrice zo Zvolena je takmer minulosťou. S búraním začali robotníci so špeciálnymi bagrami v skorých ranných hodinách. No celú noc pripravovali potrebné opatrenia.

Pred začatím búracích prác museli vytvoriť akýsi ochranný vankúš na asfalte diaľnice. Ten tvorila geotextília, návoz štrku a hliny.

Búranie mosta v Banskej Bystrici sledovala redaktorka Miriam Dobrotová. Pozrite si reportáž zo Správ:

Samospráva vyhlásila mimoriadnu situáciu. Most nepatrí do majetku mesta, no napriek nejasným vlastníckym vzťahom sa ho rozhodli narýchlo zbúrať.

„To rozhodnutie prišlo vzhľadom k tomu, že statický posudok vykazoval stupeň sedem, čo znamená, že je v havarijnom stave a hrozí jeho zrútenie,“ ozrejmil primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Obyvatelia sa na búranie starého mosta chodili pozerať celý deň. „Uvažujeme ďaleko do budúcnosti, ale myslím si, že, samozrejme, bude treba most nahradiť,“ uviedol Nosko.

Po zbúraní mosta budú v nedeľu pokračovať v odvoze sute a čistení diaľnice. R1 by mali otvoriť v pondelok, konkrétny čas zatiaľ zhotoviteľ nevie presne určiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny