Na hlavný obsah

Mŕtvy novinár príbeh nedonesie: Matej Šulc opísal, aká je práca reportéra vo vojnových konfliktoch

Riskovať sa podľa reportéra neoplatí.

Mŕtvy novinár príbeh nedonesie: Matej Šulc opísal, aká je práca reportéra vo vojnových konfliktoch
Reportér Matej Šulc Foto: STVR

Situáciu na Blízkom východe už niekoľko rokov mapuje aj náš reportér Matej Šulc. Porozprával viac o tom, aká je práca novinára vo vojnových konfliktoch.

Matej sleduje situáciu na Blízkom východe z Libanonu. Keď cestoval po začiatku vojny do Izraela, zažil komplikácie hneď na hraniciach.

„Ak by vedeli v Libanone, že som bol v Izraeli, tak by to mohlo byť trestné. A rovnako pri príchode do Izraela, keď našli v mojom pase libanonské pečiatky, tak som prešiel určitým vypočutím. Mohlo by to byť veľmi, veľmi rizikové, pretože tie strany sú znepriatelené a každá z nich aj novinára považuje za možného člena tajných služieb,“ priblížil Šulc.

Reportáž o práci reportéra Mateja Šulca pripravila do Správ redaktorka Martina Jančiarová:

Ďalším problémom vo vojnových zónach je overovanie informácií. Napríklad do Pásma Gazy novinárov nevpúšťajú a preto si musia poradiť inak.

„Tam často na frontovej línii je dôležitý ten príbeh. Osobný pohľad toho človeka. To, čo on zažíva. Keď vidím, kde žije, ako žije a on mi porozpráva svoj príbeh. To je to, čo vieme na tom mieste dostať,“ vysvetlil reportér.

Príbehy zbieral Matej Šulc aj na Ukrajine. Po tom, keď ju Rusko vo februári 2022 napadlo, išiel mapovať situáciu priamo na front.

Rozdiel medzi konfliktmi na Ukrajine a Blízkom východe

„Ten konflikt na Ukrajine je omnoho väčší, intenzívnejší a menej predvídateľný, pretože Rusi strieľajú kamkoľvek,“ zhodnotil Šulc. „Oni zrovnajú tie mestá bez nejakého konkrétnejšieho výberu. To sa napríklad v súčasnom konflikte s Hizballáhom nedeje. Izrael sa snaží omnoho presnejšie triafať svoje ciele,“ povedal.

Novinári, ktorí pôsobia vo vojnových zónach, sa často dostanú do životu nebezpečných situácií. Aj v takýchto prípadoch je podľa Mateja dôležité zachovať si chladnú hlavu.

„Treba si zisťovať, čo sa kde deje, kde sa nachádzame. Nechodiť niekde len tak bez rozmyslu. Neoplatí sa riskovať, pretože mŕtvy novinár ten príbeh nedonesie,“ vysvetlil reportér.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko