Na hlavný obsah

Muž v Číne dobodal žiaka japonskej školy, dieťa útok neprežilo

Žiak mal desať rokov.

Muž v Číne dobodal žiaka japonskej školy, dieťa útok neprežilo
Čínske úrady kontrolujú miesto pobodania v japonskej škole. Foto: TASR/AP

Zomrel desaťročný žiak japonskej školy v Šen-čene na juhu Číny, ktorého v stredu (18. 9.) pobodal útočník. Podľa agentúry Reuters to vo štvrtok (19. 9.) oznámila vláda v Tokiu. Išlo o druhý podobný útok v blízkosti japonského vzdelávacieho zariadenia v Číne za posledné mesiace.

Podľa čínskych úradov chlapca dobodal v stredu okolo 8.00 h na ceste do školy podozrivý 44-ročný útočník. Toho na pieste zadržali. Dieťa zomrelo vo štvrtok v ranných hodinách, povedala japonská ministerka zahraničia Jóko Kamikawaová.

„Tento incident beriem nesmierne vážne,“ povedal šéfka japonskej diplomacie. „Toto by sa nemalo stať v žiadnej krajine. Predovšetkým ma úprimne mrzí, že tento odporný čin bol spáchaný na dieťati, ktoré išlo do školy,“ dodala.

Japonsko požiadalo Čínu o podrobné vyšetrenie udalosti a prijatie dôrazných bezpečnostných opatrení.

Úrady v Japonsku i Číne odmietli oznámiť národnosť obete. Na internetových stránkach japonskej školy v Šen-čene sa uvádza, že je určená pre deti japonskej národnosti. Japonsko neuznáva dvojité občianstvo pre dospelých.

Na stredu pripadlo 93. výročie invázie Japonska do Číny v roku 1931. Podľa historikov v konflikte prišlo o život 14 miliónov Číňanov a 100 miliónov sa stalo utečencami.

V júni zaútočil muž na autobus japonskej školy v meste Su-čou na východe krajiny. V jeho dôsledku zomrel čínsky občan, ktorý sa pred útočníkom snažil ochrániť Japonku a jej dieťa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet