Na hlavný obsah

Dunaj neustále stúpa, na rieke zastavia lodnú dopravu. Umožní to otvorenie plavebných komôr v Gabčíkove

Vysoká hladina Dunaja môže ohroziť výrobu elektriny.

Dunaj neustále stúpa, na rieke zastavia lodnú dopravu. Umožní to otvorenie plavebných komôr v Gabčíkove
Ilustračná snímka - vodné dielo Gabčíkovo. Foto: STVR

Pre neustále stúpajúcu hladinu Dunaja od nedele (15. 9.) zastavia lodnú dopravu na rieke. Rozhodlo o tom ministerstvo dopravy. V prípade potreby to umožní otvorenie plavebných komôr v Gabčíkove. Vysoká hladina Dunaja môže ohroziť aj výrobu elektriny na vodnom diele.

Vodohospodári dokážu vďaka vodnému dielu Gabčíkovo regulovať výšku hladiny Dunaja. V prípade jej vzostupu vedia zvýšiť objem vody, ktorý cez priehradu prepúšťajú. Vodné dielo navrhli tak, aby zvládlo tisícročnú vodu.

„Sme pripravení prepúšťať vodu v Gabčíkove cez haťovú prevádzku plavebných komôr, cez ktorú vieme prepúšťať 3 600 metrov kubických za sekundu, ale je to len za predpokladu, že bude pozastavená doprava na Dunaji,“ priblížil riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Peter Molda.

Situácii na vodnom diele Gabčíkovo sa v Správach venoval redaktor Timotej Pisch:

Súčasťou vodného diela Gabčíkovo je osem turbín, z toho je v prevádzke šesť. S rastúcou hladinou Dunaja stúpajú aj zisky vodnej elektrárne.

Jednu z turbín odstavili

„Situácia je taká, že Gabčíkovo vyrába k dnešnému dňu 400 megawatt hodín elektrickej energie, čo už je výkon menšej jadrovej elektrárne,“ priblížil podpredseda NR SR a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (SNS).

„Čo sa týka ziskov, rátame, že v najbližších dňoch, čiže od nedele do konca budúceho týždňa, by sa zisky z predaja mali hýbať denne v rozmedzí jeden až jeden a pol milióna eur,“

Pokiaľ bude hladina rieky ďalej stúpať, vodné turbíny by sa mohli zastaviť. „Turbíny na Gabčíkove pracujú s minimálnym sklonom 13 metrov. V prípade, že by sme spád na turbínach podkročili pod 13 metrov, mohlo by prísť k odstaveniu turbín. To by spôsobilo, že by sme museli prepúšťať vodu čisto cez plavebné komory,“ uviedol Molda.

Prvú turbínu vodného diela odstavili pre opravné práce. Porucha teraz hrozí aj na turbíne číslo päť. „Vykazuje problémy so zvýšeným chvením ložiska, tieto ložiská sleduje bezpečnostný a vibro-diagnostický systém a keď dôjde k prekročeniu nastavení bezpečnostných limitov, tak ju automaticky odstaví z prevádzky,“ skonštatoval výrobný riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Alfréd Ilka.

V takom prípade by vodohospodári spustili ďalšiu turbínu, ktorá je momentálne odstavená.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny