Na hlavný obsah

Na Horehroní pribudnú nové nájomné byty: Dopyt je vysoký na celom Slovensku, výstavba postupuje pomaly

Nové projekty plánujú aj vo Zvolene a Banskej Bystrici.

Na Horehroní pribudnú nové nájomné byty: Dopyt je vysoký na celom Slovensku, výstavba postupuje pomaly
Ilustračná snímka. Foto: STVR

V Brezne na Horehroní čoskoro pribudnú nové nájomné byty. Mestu sa po dlhoročnej snahe podarilo získať starý internát, ktorý chce zrekonštruovať. Vysoký dopyt po bytoch je však aj v iných mestách.

Brezno sa o kúpu bývalého internátu od Banskobystrickej župy snažilo vyše desať rokov. Do vlastníctva ju získalo za 150-tisíc eur. Vzniknúť by tu malo 40 nájomných bytov.

“Máme snahu udržať ľudí v regióne a evidujeme veľký nedostatok nájomných bytov. V poradovníku je dnes cez 200 ľudí, ktorí čakajú na mestský nájomný byt, ktorý je veľakrát výhodnejší oproti komerčným nájmom,“ uviedol zástupca primátora mesta Brezno Miroslav Fašang.

Možnosti ako získať financie na opravu vidí mesto v štátnom fonde rozvoja bývania, či v iných dotáciách. Podobným spôsobom chcú zrekonštruovať aj susednú budovu.

“Mesto odkúpilo cca 50 bytov, ešte 12 musíme dokúpiť a máme snahu ju zrevitalizovať a takisto ponúkať predovšetkým ako bývanie,“ pokračoval Fašang.

Novým nájomným bytom sa v Správach z regiónov venoval redaktor Alexander Ernest:

Veľký záujem aj v iných mestách

O nájomné byty je veľký záujem aj v iných mestách. Nové projekty plánujú napríklad vo Zvolene a v Banskej Bystrici.

”Teraz pripravujeme štyri bytovky – dve bytovky zo štátneho fondu rozvoja bývania, dvakrát 37 bytov. Momentálne sa robí projektová dokumentácia a chceli by sme možno budúci rok začať stavať. Druhý balík sú dve bytovky dvakrát 18 bytov, kde by bola kombinácia ľudí z marginalizovaných komunít,“ informoval primátor mesta Zvolen Vladimír Maňka.

“Mesto má aktuálne pripravený projekty výstavby 23 nájomných bytov na Ďubierskej ulici, ten je vo fáze vydaného stavebného povolenia. Zároveň začíname s investičnou prípravou projektu nájomných bytov na Hlbokej ulici,“ prezradila hovorkyňa mesta Banská Bystrica Zdenka Marhefková.

Výstavba nájomných bytov na Slovensku podľa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) postupuje pomaly. “Potrebujú dostavať to nájomné bývanie a dostupné nájomné bývanie. Pretože jedna vec je postaviť byt, ktorý prenajíma súkromná sféra za stovky a iné je, keď to prenajíma obec alebo samospráva za desiatky eur,“ skonštatoval prvý podpredseda ZMOS Martin Červenka.

V Banskej Bystrici aktuálne evidujú 307 žiadateľov o pridelenie bytu. Vo Zvolene je v zozname približne 150 ľudí. Vysoký dopyt po nájomnom bývaní je v mestách a obciach na celom Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny