Na hlavný obsah

Na juhozápade Poľska po výdatných dažďoch pretiekla priehrada. Dediny sa evakuujú

Napätá situácia je aj v Rakúsku.

Na juhozápade Poľska po výdatných dažďoch pretiekla priehrada. Dediny sa evakuujú
Na juhozápade Poľska po výdatných dažďoch pretiekla priehrada. Foto: FB/imeteo.sk

Po výdatných dažďoch pretiekla priehradná nádrž v dedine Medzihorze (Vlčia Baňa) na juhozápade Poľska. Evakuujú sa dediny v hornatej oblasti na hranici s Českou republikou. Informujú o tom poľské médiá. Napätá situácia je aj v Rakúsku, v Nemecku sa na veľkú vodu chystajú.

„Priehrada v Medzihorí preteká. Vodu síce vypustili, ale dosiahla svoju maximálnu hladinu! Prítok vody je obrovský,“ napísala dolnosliezska obec Bystrzyca Kłodzka na sieti X.

Podľa informácií poľských vodohospodárov voda stále preteká povrchovým prelivom a vypúšťajú ju zvyšnými odtokmi. Zamestnancov dispečingu objektu evakuovali spolu s obyvateľmi budovy, ktorá sa nachádza na úpätí hrádze hneď vedľa koryta potoka Wilczka. Niektoré okolité miesta sú už úplne neprejazdné, píše server onet.pl.

Podľa Krajského vodohospodárskeho úradu vo Vroclave je situácia kritická a obyvateľov nižšie položených obcí evakuovali.

Priehrada na potoku Wilczka v obci Medzigórze postavili na začiatku 20. storočia. Nachádza sa v pohorí Kráľovský Snežník na hraniciach Poľska s Českou republikou. Priehrada je vysoká 29 metrov a jej protipovodňová nádrž pojme takmer milión kubických metrov vody. To nestačilo už pri povodniach v roku 1997, keď sa voda tiež preliala cez hrádzu.

Viac zrážok ako počas tisícročnej povodne

Na viacerých miestach v Poľsku už spadlo viac zrážok ako počas takzvanej tisícročnej povodne v roku 1997, uviedol poľský premiér Donald Tusk. Vzhľadom na stúpajúce hladiny mnohých riek na juhozápade Poľska apeloval na občanov, aby sa včas dostali do bezpečia.

V Rakúsku je situácia obzvlášť napätá v dolnorakouskom regióne Waldviertel severne od Viedne. Kamp, prítok Dunaja, sa tu už masívne rozvodnil. Očakáva sa, že sa Dunaj v Rakúsku rozvodní na úrovni, ktorá sa v dlhodobom priemere vyskytuje iba raz za 30 rokov. Hladina vody by mala kulminovať v noci na pondelok (16. 9.).

V Nemecku dochádza k menším záplavám po búrkach s výdatnými zrážkami v juhovýchodnom Bavorsku. Podľa nemeckej meteorologickej služby sa očakáva, že zrážky na okraji Álp do nedeľného rána ustanú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet