Na hlavný obsah

Na miesto v zariadeniach sociálnych služieb čakajú stovky záujemcov: Nitriansky kraj buduje nové zariadenia

Samospráva rekonštruuje staré nevyužívané budovy

Na miesto v zariadeniach sociálnych služieb čakajú stovky záujemcov: Nitriansky kraj buduje nové zariadenia
Na snímke nové zariadenie pre seniorov. Foto: STVR/NSK

Na miesto v zariadení sociálnych služieb čakajú na Slovensku stovky záujemcov. Ponuka nestíha pokryť dopyt ani v Nitrianskom kraji. Samospráva sa preto rozhodla vybudovať nové zariadenia. Staršie a roky nevyužívané budovy poskytnú po rekonštrukcii 140 miest pre nových klientov.

V Zariadení sociálnych služieb Viničky priamo v Nitre žije 180 klientov, ktorí sú v piatom a šiestom stupni odkázanosti. Zariadenie poskytuje ubytovanie, stravu aj rôzny program. O miesto v ňom majú aktuálne záujem ďalšie desiatky ľudí. Čakacie lehoty sú rôzne, zo dňa na deň však miesto nedostanú.

“V evidencii čakateľov máme zhruba okolo 40 záujemcov, ono sa to hýbe podľa záujmu alebo podľa toho, či sa niektorí niekde umiestnia alebo nie. Bohužiaľ, dopyt stále prevyšuje ponuku. Nepamätám dobu, že by sme v evidencii nemali nikoho,“ priznala riaditeľka Zariadenia sociálnych služieb Viničky v Nitre Janka Moravčíková.

Podobné je to aj v ostatných zariadeniach. V kraji je ich celkovo 25. Situáciu sa samospráva rozhodla riešiť rekonštrukciou budov, ktoré sa roky nevyužívajú. Projekty za 10,5 milióna eur majú byť financované zo Štátneho fondu rozvoja bývania.

“Pôjde celkovo o tri budovy, v prípade dvoch ide o nevyužívané internáty v Dvoroch nad Žitavou a v Zlatých Moravciach. Treťou bude budova v Horných Lefantovciach, ktorú kraj odkúpi,“ informovala hovorkyňa Nitrianskeho samosprávneho kraja Zuzana Vilčeková.

Zariadeniam sociálnych služieb sa v Správach z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

Vzniknú aj štartovacie byty pre mladých

Práve príprava zariadenia v Horných Lefantovciach napreduje najrýchlejšie. Budova, ktorá v minulosti fungovala pri niekdajšej liečebni pľúcnych chorôb, je už v rekonštrukcii. Už roky nebola využívaná.

“Bola to administratívna budova, ktorá sa teraz prerába na účely sociálnych služieb. Bol som tam a myslím si, že ľudia a personál, ktorý bude zamestnaný, bude spokojný. Sú to objekty v krásnej prírode tribečského pohoria,“ skonštatoval starosta Horných Lefantoviec Martin Cibula.

“V prípade Horných Lefantoviec predpokladáme, že prví klienti budú do zariadenia umiestnení už v roku 2025. Pri zariadeniach v Zlatých Moravciach a Dvoroch nad Žitavou by to malo byť o rok neskôr,“ uviedla Vilčeková.

V nich navyše vzniknú aj štartovacie byty pre mladé rodiny či učiteľov a lekárov, ktorí sa v kraji rozhodnú pôsobiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny