Na hlavný obsah

Na omši pápeža Františka vo Východnom Timore sa zúčastnilo asi 600-tisíc ľudí. Je to takmer polovica populácie krajiny

Miestni obyvatelia sú hlboko veriaci.

Na omši pápeža Františka vo Východnom Timore sa zúčastnilo asi 600-tisíc ľudí. Je to takmer polovica populácie krajiny
Pápež František máva davom veriacich po svätej omši vo Východnom Timore. Foto: Profimedia

Približne 600-tisíc ľudí, teda takmer polovica populácie Východného Timoru, sa v prímorskom parku zúčastnilo záverečnej omše pápeža Františka, ktorý je na návšteve v hlavnom meste Dili.

Informovala o tom v utorok (10. 9.) agentúra AP, podľa ktorej sa ceremónia konala na rovnakom mieste, kde sa v čase boja krajiny za nezávislosť od Indonézie modlil pápež Ján Pavol II.

Podľa AP ide zrejme o najvyššiu účasť na vystúpení hlavy katolíckej cirkvi v histórii, pokiaľ ide o podiel obyvateľstva, hoci iné vystúpenia pápežov v ľudnatejších krajinách prilákali milióny ľudí.

V parku Tasitolu bolo more žltých a bielych dáždnikov – farieb vlajky Svätého stolca. Ostrovania sa nimi chránili pred popoludňajším slnkom v očakávaní Františkovho príchodu na bohoslužbu. Občas im v horúcom počasí pomohli kropiace vozy s vodou.

Tasitolu je údajne miestom, kde indonézske jednotky odkladali telá zabitých počas svojej 24-ročnej nadvlády nad Východným Timorom. Miesto je teraz známe ako „park mieru“ a nachádza sa v ňom socha Jána Pavla II. v nadživotnej veľkosti.

Pripomína jeho návštevu v roku 1989, keď poľský pápež odsúdil Indonéziu za porušovanie ľudských práv a povzbudil miestnych obyvateľov.

Návšteva Jána Pavla II. vtedy pomohla upozorniť na ťažkú situáciu obyvateľov Východného Timoru a na utláčateľskú vládu Indonézie, počas ktorej bolo počas štvrťstoročia zabitých až 200-tisíc ľudí.

Po stopách Jána Pavla II.

František išiel v stopách Jána Pavla II. a snažil sa tento národ povzbudiť dve desaťročia po tom, ako sa v roku 2002 osamostatnil. Východný Timor zostáva jednou z najchudobnejších krajín sveta. Podľa Rozvojového programu OSN tam žije pod hranicou chudoby približne 42 percent z 1,3 milióna obyvateľov.

Miestni obyvatelia sú však hlboko veriaci – územie je od príchodu portugalských moreplavcov na začiatku roku 1500 prevažne katolícke a približne 97 percent obyvateľov sa dnes k tejto viere hlási. V húfoch tak prišli privítať prvého pápeža, ktorý ich ako nezávislý národ navštívil.

Vládne úrady uviedli, že sa na omši prostredníctvom svojich diecéz zaregistrovalo asi 300-tisíc ľudí, no prezident José Ramos-Horta uviedol, že očakáva 700-tisíc ľudí a Vatikán predpovedal až 750-tisíc ľudí.

Vatikánsky hovorca Matteo Bruni neskôr citoval odhady miestnych organizátorov, podľa ktorých sa omše v parku Tasitolu a okolia zúčastnilo 600-tisíc ľudí.

Pápež František navštívil Východný Timor v rámci svojej 12-dňovej cesty po Ázii. Ostrovný štát je predposlednou zastávkou a tiež jedinou väčšinovo katolíckou krajinou na jeho programe.

Osemdesiatsedemročný pápež je na svojej doteraz najdlhšej zahraničnej ceste, ktorá zahŕňa štyri krajiny juhovýchodnej Ázie a Oceánie. Na Východný Timor prišiel z Papuy-Novej Guiney, kde v nedeľu (8. 9.) doručil zdravotnícky materiál do malého mestečka ležiaceho na okraji rozsiahlej džungle, v jednej z najodľahlejších oblastí sveta. Svoju cestu zakončí tento týždeň v Singapure.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet