Na hlavný obsah

Na záplavy sa pripravujú aj na dolnom toku Dunaja. Zhoršenie situácie očakávajú v najbližších hodinách

V Štúrove nepredpokladajú krízový scenár.

Na záplavy sa pripravujú aj na dolnom toku Dunaja. Zhoršenie situácie očakávajú v najbližších hodinách
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Na prípadné záplavy sa pripravujú aj na dolnom toku Dunaja. Rozhodujúca pre tieto oblasti má byť pondelková (16. 9.) noc. V Štúrove majú pripravené protipovodňové steny, v Chľabe Dunaj vytláča proti prúdu rieku Ipeľ.

Cez víkend zaznamenali prudký nárast hladiny Dunaja aj v Štúrove, a to o dva metre. To však nie je pre tento úsek Dunaja zatiaľ až tak znepokojujúce.

“Ešte sme nedosiahli ani 1. stupeň povodňovej aktivity. Očakáva sa, že to nastane niekedy teraz v noci z pondelka na utorok,“ vyhlásil primátor mesta Štúrovo Eugen Szabó.

Zhoršenie situácie očakávajú v Štúrove v utorok. Podľa slov primátora by však aj ďalší prípadný nárast hladiny Dunaja mali ustáť.

V roku 2013 tu vybudovali protipovodňový múr, ktorý mesto počas záplav vtedy ochránil. Ľudia zatiaľ obavy nemajú.

Prípravu na prípadne záplavy v Štúrove a jeho okolí monitorovala v Správach redaktorka Marína Opálková:

Obavy o opačný breh Dunaja

Kým v Štúrove nepredpokladajú krízový scenár, viac sa obávajú, čo sa udeje na opačnom brehu Dunaja – v Maďarskom Ostrihome. Ostrov, ktorý tu vytvára bočné rameno Dunaja, už neraz pri podobných situáciách skončil pod vodou.

Situácia tam bola vždy horšia, ochrana mesta bola poslabšia. Pred pol rokom sa pustili do vybudovania nového protipovodňové múru, ale to je zatiaľ iba vo výstavbe, takže si myslím, že situácia je tam veľmi vážna,“ skonštatoval Szabó.

Obec Chľaba bola v minulosti počas záplav odrezaná od sveta. Aj preto tu momentálnu situáciu neberú na ľahkú váhu.

“Dunaj tým pádom, že má vysokú hladinu, tak vytláča Ipeľ späť, je tam spätný výtlak a voda nám v niektorých prípadoch robí problém. Podchod musíme chrániť, aby sme zabránili zaliatiu skoro polovice dediny,“ uviedol starosta obce Chľaba Gregor Izrael.

Ako sa situácia vyvŕbi na dolnom toku Dunaja, budeme naďalej sledovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko