Na hlavný obsah

Na Rusko musíme vyvinúť väčší tlak. Váhanie posilňuje agresora, vyhlásil český prezident Pavel

Urobil tak v prejave na Valnom zhromaždení OSN.

Na Rusko musíme vyvinúť väčší tlak. Váhanie posilňuje agresora, vyhlásil český prezident Pavel
Český prezident Petr Pavel vystupuje s prejavom na samite o budúcnosti, ktorý sa koná v rámci Valného zhromaždenia OSN. Foto: TASR/AP

Na Rusko je potrebné spoločne vyvinúť väčší tlak, jeho cynická politika a nezáujem o skutočné mierové rozhovory totiž majú globálne dôsledky. V prejave na Valnom zhromaždení OSN to v stredu (25. 9.) povedal český prezident Petr Pavel.

Vyzval na reformu Bezpečnostnej rady, ktorá podľa neho musí byť efektívnejšia, inkluzívnejšia, zodpovednejšia a lepšie odrážať dnešnú realitu posilnením hlasu teraz nedostatočne zastúpených regiónov.

Rusko, stály člen Bezpečnostnej rady OSN, vo februári 2022 zaútočilo na susednú Ukrajinu. Časť krajiny, ktorá sa s podporou predovšetkým západných partnerov odvtedy bráni, teraz ruské sily okupujú a ruská agresia trvá.

„Nikto nemá právo zneužívať moc a šikanovať ostatných členov medzinárodného spoločenstva bez sankcií,“ vyhlásil v New Yorku český prezident.

Pavel v prejave tiež apeloval na štáty, ktoré sa doteraz nepodieľali na podpore Ukrajiny, aby zvážili pripojenie svojho podpisu k deklarácii, ktorá vznikla tento rok v júni na mierovom samite vo Švajčiarku.

Pavel: Váhanie posilňuje agresora

Doteraz podľa neho mlčalo príliš veľa krajín, ktoré ašpirujú na to stať sa regionálnymi alebo globálnymi aktérmi. „Netreba zabúdať, že váhanie posilňuje agresora,“ povedal český prezident.

Pavel uviedol, že neexistuje nič ako regionálny konflikt. „S globalizáciou začína naša bezpečnosť a prosperita ďaleko za našimi vlastnými hranicami,“ poznamenal. Česko si to podľa neho uvedomuje a angažuje sa nielen v bezpečnosti Európy, ale tiež na Blízkom východe, v Afrike a inde.

Česko bude podľa Pavla aj naďalej rokovať s africkými krajinami a pozorne počúvať ich názory a potreby. V prejave sa Pavol venoval tiež téme kybernetickej bezpečnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet