Na hlavný obsah

Na Spiši začali s výstavbou novej nemocnice. Má priniesť desiatky nových lôžok

Rekonštruujú popritom aj existujúcu nemocnicu.

Na Spiši začali s výstavbou novej nemocnice. Má priniesť desiatky nových lôžok
Ilustračná snímka. Foto: STVR

V Spišskej Novej Vsi začali s výstavbou nového nemocničného pavilónu. Popritom opravujú aj existujúcu nemocnicu. Predpoklad nákladov je 72 miliónov eur. Väčšina pôjde z Plánu obnovy a odolnosti. Časť zaplatí prevádzkovateľ.

Projekt novej nemocnice, s celkovou stavebnou plochou nad 10-tisíc metrov štvorcových, je tretím najväčším investičným projektom z Plánu obnovy a odolnosti v slovenskom zdravotníctve. Prinesie 155 lôžok, ale aj osem nových operačných sál.

“Táto nemocnica bude zameraná na akútnu a intenzivistickú zdravotnú starostlivosť,” informovala riaditeľka nemocnice v Spišskej Novej Vsi Renáta Šuláková.

“Nové áro, nový centrálny operačný trakt, nová centrálna sterilizácia, celý komplement pre matku a dieťa, pôrodnica, gynekológia, novorodenencké oddelenie, novorodenecká intenzívna starostlivosť, ambulatný trakt,” vymenoval generálny riaditeľ siete Penta Hospitals Slovensko Radoslav Čuha.

“Jedno celé podlažie bude venované intenzivistickej medicíne, nie len dospelých, ale aj novorodencov. A pôrodnica novej generácie,” dodala Šuláková.

Celková investícia dosiahne 72 miliónov eur. “Zdroje, ktoré sa nám podarili získať z Plánu obnovy a odolnosti, sú vo výške 48 miliónov. A ten rozdiel, vo výške 24 miliónov, financuje skupina Penta Hospitals, z vlastných zdrojov,” uviedol Čuha.

“Posúvame sa na Spiši ďaleko dopredu. Je to jedna z mála regionálnych nemocníc, ktorá sa na Slovensku rozvinie takýmto spôsobom,” vyhlásil predseda KSK Rastislav Trnka.

Novej nemocnici v Spišskej Novej Vsi sa v Správach venovala Marie Balážová Melníková:

Budú potrebovať posily

Heliport z aktuálnych peňazí postaviť nedokážu. Aktuálne pracuje v spišskonovoveskej nemocnici 550 zamestnancov. Výstavbou novej nemocnice budú potrebovať posily. “Rátame s nárastom okolo 80, 90 nových pracovných miest,” prezradila Šuláková.

“Tento rok sme navýšili počty študentov medicíny o 150. V tomto školskom roku robíme opatrenia na to, aby sme zastabilizovali aj výučbu na stredných zdravotných školách,” povedala ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Od začiatku septembra sa za plnej prevádzky, opravuje aj existujúca časť nemocnice. Pacientov i návštevníkov preto zodpovední prosia o trpezlivosť.

Existujúcu nemocnicu musia zrekonštruovať do júna 2026. Nový pavilón musia stihnúť postaviť do decembra 2028.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko