Na hlavný obsah

Historická kúria na Spiši dostala druhý život. Obec si od nej sľubuje viac turistov

V zachránenej kúrii vzniklo nové múzeum.

Historická kúria na Spiši dostala druhý život. Obec si od nej sľubuje  viac turistov
Ilustračná snímka zrekonštruovanej kúrie. Foto: STVR

Národnú kultúrnu pamiatku z 18. storočia, kúriu Zuzana na Spiši, opravili za rekordne krátky čas. Stojí v areáli markušovského kaštieľa a roky chátrala. Od jej obnovenia si múzejníci aj vedenie obce sľubujú viac turistov.

Kúria Zuzana bola pred rekonštrukciou vo veľmi zlom stave. “Tá budova je v dezolátnom stave,“ uviedla ešte v roku 2022 riaditeľka Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi Zuzana Krempaská. “Chodia tu zahraniční turisti a naozaj, toto je taká hanba,“ hovorila vtedy projektantka Marta Pichová.

Zrekonštruovanej kúrii sa v Správach venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

Budovu už zrenovovali. “Pre nás múzejníkov sa podarilo neskutočné. Na Spiši zachránili ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku,“ hovorí Krempaská.

V zachránenej kúrii vznikla nová etnografická expozícia. „Sú tu väčšinou artefakty, ktoré za našej mladosti, sme používali. Lavórik, to teraz vôbec nepoznajú, alebo latrína, ktorú sme bežne mávali v záhradách. Viem si predstaviť nádherné vyučovacie hodiny v týchto priestoroch,“ hovorí jedna z návštevníčok kúrie.

“Čím tu ten Spiš žil. Bolo to vždy drevo, ťažba, nevyvážať drevo, ale naučiť ľudí, zhodnocovať to bohatstvo, ako to dokázali naši predkovia. A oni to dokázali. Vyrobiť veľmi krásne nábytky,“ dodáva Krempaská. Kúriu Zuzana nechali postaviť v roku 1745.

Jedno z najlepších múzeí na Slovensku

Kúriu Zuzana nechali postaviť v roku 1745 manželia Zuzana Sontag a František Mariáši. Slúžila pre hospodárske zvieratá a bývalo v nej služobníctvo. Pribudol tu aj príručný depozitár obrazového fondu, pracovisko pre zamestnancov, kaviareň či moderné technológie.

„S tými interaktívnymi prvkami a virtuálnou realitou. Môžeme povedať, že toto múzeum je jedno z najlepších na Slovensku,“ skonštatoval predseda Košického kraja Rastislav Trnka.

„Zamieri si binokulárom človek, napríklad na džbán a v binokuláre mu ide príbeh, ako mladí ľudia doja kravu a spracúvajú mlieko,“ priblížila Krempaská.

Oprava kúrie Zuzana stála vyše štyri milióny eur. Z nórskych fondov na to išlo 1,5 milióna, 2,6 milióna eur dofinancoval Košický kraj.

„Treba sa tešiť z toho, čo všetko sa podarí opraviť, prilákať návštevníkov. Pretože čím viacej ľudí tu príde, nechá nám tu viacej peňazí,“ uzavrel starosta Markušoviec Peter Fulla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko