Na hlavný obsah

Na STU začína Letná univerziáda 2024. Súťažiť budú stovky športovcov

Dejiskami budú Centrum akademického športu Mladá Garda a športoviská STU v Bratislave a Trnave.

Na STU začína Letná univerziáda 2024. Súťažiť budú stovky športovcov
Ilustračná snímka - Basketbalový turnaj Letnej univerziády 2016. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na Slovenskej technickej univerzite (STU) v Bratislave sa v nedeľu (1. 9.) začne súťaž Letná univerziáda 2024. Potrvá do 6. septembra. Študenti-športovci budú súťažiť v trinástich športoch: futbal, basketbal muži a ženy, volejbal muži a ženy, 3×3 basketbal muži a ženy, plážový volejbal muži a ženy, atletika, športová gymnastika, športový aerobik, plávanie, tenis, šerm, šach, orientačný beh a e-športy ako ukážkový šport.  

Dejiskami športových zápolení budú Centrum akademického športu Mladá Garda a športoviská fakúlt STU v Bratislave a v Trnave. Predpokladá sa účasť približne 700 športovcov – študentov slovenských univerzít a vysokých škôl.

O športovo-technické zabezpečenie a celú organizáciu sa postará  približne 100 rozhodcov, trénerov, organizátorov a dobrovoľníkov z radov študentov. Predsedom organizačného výboru LU SR 24 je profesor Štefan Stanko, prorektor pre informatizáciu a šport, podpredsedníčkou je Alena Cepková, vedúca ÚJŠ SjF STU. 

„Zorganizovať letnú univerziádu je pre STU pocta i výzva. Urobíme všetko pre to, aby súťaže prebehli v žičlivej atmosfére na kvalitne pripravených športových areáloch, ktoré plánujeme zveľadiť,“ povedal predseda OV LU 24 Štefan Stanko. 

Pravidelné dvojročné cykly

Po vzore svetových univerziád  (po novom svetových univerzitných hier) sa v pravidelných dvojročných cykloch striedajú Letné univerziády SR (LU SR) a Zimné univerziády SR (ZU SR).

Výzvu na organizovanie predkladá SAUŠ (Slovenská asociácia univerzitného športu), ktorá je právoplatným členom FISU – Medzinárodnej federácie univerzitného športu, ktorá sídli vo Švajčiarskom Lausanne.  SAUŠ na zasadnutí svojho výkonného výboru v roku 2022 pridelila organizáciu LU SR 24 Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. 

Záštitu nad Letnou univerziádou SR 24 prevzal minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky Tomáš Drucker (Hlas-SD). Významný domáci športový sviatok podporuje aj nové Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR. Čestné predsedníctvo prijali významný predstavitelia z univerzitného, politického a športového prostredia.  

Osobitná pozornosť sa venuje študentom STU, ktorí sa ako dobrovoľníci zapoja do príprav ako aj samotnej realizácie Letnej univerziády SR 24. Cez sociálne siete bude približne 11 000 študentov pravidelne informovaných o prípravách a samotnom dianí Letnej univerziády SR 24.    

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport