Na hlavný obsah

Na tehotenstvo ôsmačky prišla triedna učiteľka: V Lomničke majú problém s gravidnými žiačkami

Vlani mali na základnej škole 12 gravidných žiačok.

Na tehotenstvo ôsmačky prišla triedna učiteľka: V Lomničke majú problém s gravidnými žiačkami
Na ilustračnej snímke tehotná žena. Foto: Unsplash

Menštruačná chudoba, nedostatok antikoncepčných prostriedkov, či neplánované tehotenstvá. To je len zlomok problémov, ktoré so sebou prináša generačná chudoba. Výnimkou nie sú ani žiačky Základnej školy v Lomničke s výlučne marginalizovanou komunitou. Vlani mala 12 tehotných dievčat.

Tento školský rok pribudlo ďalšie. Riaditeľ chce zamestnať psychológa, no o miesto nie je záujem.

Problému s graviditou žiačok v obci Lomnička sa v reportáži v Správach z regiónov venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

Ôsmy mesiac tehotenstva 15-ročnej žiačky zistila triedna učiteľka. Ôsmačku čaká v októbri pôrod a škola sa dostáva na „druhú koľaj“. V škole priznali, že gravidita u žiačok je stupňujúci sa problém.

„Keď pred tromi rokmi sme mali tri žiačky tehotné, potom päť, sedem a v minulom školskom roku sme mali 12,“ priblížil riaditeľ školy Miroslav Zelina.

„Dokonca sme mali taký prípad, že bola jedna žiačka 14-ročná tehotná. Je to dosť extrém,“ skonštatovala sociálna pedagogička školy Jana Mačoková.

V škole väčšinou o gravidite netušia dovtedy, kým sa nerozšíria „reči po dedine“. Tehotenstvo odhalili aj tak, že volali záchranku k žiačke po kolapse alebo keď sa prišla do školy vypytovať polícia.

„Jednak to vrhá zlé svetlo, čo sa týka morálneho hľadiska, na spolužiakov. A ja ako riaditeľ školy nie som schopný zabezpečiť zdravé a bezpečné prostredie pre gravidné mamičky,“ povedal riaditeľ Zelina.

Na základnej škole v Lomničke majú dve sociálne pedagogičky. No a riaditeľ sa už roky márne snaží zamestnať aj školského psychológa. „Sedem rokov to ponúkam ako voľné pracovné miesto, žiaľ, nemáme možnosť obsadiť ho, nikto sa tu nehlási,“ priblížil.

Problém rodičov a generačná chudoba

Starostka obce Mária Oračková tehotenstvo žiačok základnej školy vníma ako problém rodičov, nie školy a obce. „Keď ten rodič dbá na to dieťa, aby nebolo 12- 13- 15-ročné tehotné, tak nebude. Ale keď to rodič zanedbá, tak je to na strane rodičov a starostka ani riaditeľ s tým nič nenarobí,“ podotkla.

„Tu až na tretiu či štvrtú výzvu prídu rodičia alebo ak nie, ideme priamo do rodín, ale spolupráca s rodičmi je veľmi slabá,“ pokračovala sociálna pedagogička.

Expert na rómske komunity Miroslav Pollák hovorí o komplexnom probléme, ktorý súvisí s generačnou chudobou.

„Problém ktorý sa netýka len Lomničky alebo iba Slovenska, ale je to celosvetový problém. Tá generačná chudoba a všade má podobné charakteristiky,“ dodal odborník. Patrí medzi ne aj to, že pred vzdelanie a zamestnanie sa dostáva zakladanie rodiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny