Na hlavný obsah

Na Záhorí zatopilo obec Jakubov: Povodne zaplavili aj prízemia domov, niektorých ľudí evakuovali

Starosta nečakal, že príde tak veľká voda.

Na Záhorí zatopilo obec Jakubov: Povodne zaplavili aj prízemia domov, niektorých ľudí evakuovali
Situácia v obci Jakubov na Záhorí. Foto: STVR

Daždivé počasie sa prejavilo na Záhorí aj v pondelok (16. 9.). Po Stupave zatopilo obec Jakubov pri Malackách. Vyhlásili tam tretí stupeň povodňovej aktivity. Ľudia mali v pivniciach vodu. Niektorých evakuovali.

Jozef Kamenistý býva v Jakubove vyše 18 rokov, no na tieto posledné dni tak skoro nezabudne. Voda sa mu dostala do domu a zatopila mu celé prízemie.

“Tak toto bolo stále pod vodou. Až 15 centimetrov vody, tak k susedovi. Osem hodín sme odčerpávali, to sa nám podarilo trošku stiahnuť,“ opísal obyvateľ obce Jakubov Jozef Kamenistý.

Voda z potoka Malina, ktorého hladina rapídne stúpla, sa mu dostala aj do kuchyne. Chlapi chytili lopaty do rúk a plnili vrecia pieskom.

Vylial sa potok. Starosta obce nečakal, že príde tak veľká voda. “Vrecia nepomáhajú. Momentálne je situácia pomerne zlá. Iné nám neostáva, len bojovať,“ vyhlásil starosta obce Jakubov Peter Gajdár.

Situáciu po povodniach na Záhorí monitoroval v Správach redaktor Silvester Roštár:

Záhradkárska oblasť pod vodou

Po pretrhnutí hrádze zostala pod vodou záhradkárska oblasť. Niektorí v zatopených domoch a chatách bývajú. V skorých ranných hodinách ich evakuovali.

“Je to taký šok. To sa tu už nestalo dlhé roky. Niektorí chatári tu majú zatopené domy. Tí sú nešťastní,“ povedal obyvateľ obce.

O pár kilometrov ďalej v obci Sobotište pri Senici si vydýchli. Tam rieka Teplica zaplavila v nedeľu záhrady, garáže a pivnice rodinných domov. Podľa starostu majú v dedine to najhoršie za sebou.

“Zasahovala tu zhruba stovka ľudí ako armáda, tak aj dobrovoľných a profesionálnych hasičov. Snažili sme sa postaviť barikády. Hladina podstatne klesla a my už dúfame, že zatiaľ stúpať nebude,“ skonštatoval starosta obce Sobotište Vladimír Jan Kružík.

Boli sme sa pozrieť aj v Stupave. Situácia je tam nateraz stabilizovaná, hoci kaštieľsky park zostáva zatopený. Následky povodní budú v meste odstraňovať ešte niekoľko dní či týždňov.

Evakuačné stredisko pre ľudí v núdzi, ktoré zriadili v stupavskej základnej škole, zatiaľ nepotreboval využiť nikto.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko