Na hlavný obsah

Najväčšia letecká šou na Slovensku: V Košiciach sa predstavili špičkoví letci z celej Európy

Letecké dni prilákali viac ako 20-tisíc návštevníkov.

Najväčšia letecká šou na Slovensku: V Košiciach sa predstavili špičkoví letci z celej Európy
Akrobatické vystúpenie Flying Bulls z Česka počas Leteckých dní Košického kraja 2024. Foto: TASR/Veronika Mihaliková

V Košiciach bola cez víkend najväčšia letecká šou na Slovensku v tomto roku. Počas dvoch dní privítali na tamojšom letisku pilotov z viacerých európskych krajín. Predstavili sa jednotlivci aj letecké skupiny. Návštevníci videli moderné aj historické stroje.

Prúdoví stíhači, špičkoví akrobati, letecké skupiny, ale aj Ozbrojené sily Slovenskej republiky a policajti. To všetko mohli vidieť návštevníci na košickom letisku.

„Program je veľmi pestrý. Máme tu stíhačky, ktoré niekedy pôsobili na letisku v Košiciach, to znamená že Košičania si ich môžu pamätať, či už je to MiG-15 alebo L39 Albatros,“ priblížil člen organizačného tímu Marián Opremčák z Aeroclubu Košice.

Dych vyrážajúce vzdušné manévre ponúkli lietadlá zo Slovenska, Maďarska, Poľska, Rumunska, Talianska, Litvy a Čiech.

Leteckým dňom v Košiciach sa v Správach venovala redaktorka Martina Beshirová:

Premiéru v Košiciach mal niekoľkonásobný majster sveta a Európy, 72-ročný Jurgis Kairas z Litvy. Predstavili sa aj stálice z Maďarska.

„To je lietadlo jag 55, má koňových síl nejak 400, 360, žerie to 2,6 l za minútu, lieta max rýchlosťou 450 km za hodinu. Čo ste videli tieto akrobatické prvky, to som robil maximálna 9, mínus 6G. Výkruty, súvraty a freestyle hlavne,“ ozrejmil bývalý vojenský pilot Gyula Vári z Maďarska.

Akrobati z Čiech

Po druhýkrát sa v Košiciach predstavila aj najznámejšia akrobatická skupina z Čiech. „Skupina štyroch akrobatických lietadiel, ktoré lietajú primárne v skupine tzv. box, a v tom predvádzame vyššiu a vysokú pilotáž. Dnes je trošku vyššia teplota, ale stále ju zvládame a ľahký vánok, s ktorým si ľahko poradíme,“ vysvetlil pilot Red Bull Flying Bulls Aerobatic Team Stanislav Čejka.

Keďže sa tento rok nekonali medzinárodné letecké dni SIAF, podujatie na východe Slovenska patrí k tým najväčším.

„V Košiciach letecké dni majú históriu a letectvo samotné má tiež históriu a chceli by sme postupne stavať na týchto leteckých skúsenostiach. Zároveň toto podujatie láka desaťtisíce návštevníkov,“ skonštatoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Podľa odhadov organizátorov o tento ročník malo záujem približne 20-tisíc ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny