Na hlavný obsah

Napätie pre novú baterkáreň v Šuranoch rastie. Obyvatelia sa boja o svoje zdravie

Mesto pozvalo občanov na diskusiu s investormi.

Napätie pre novú baterkáreň v Šuranoch rastie. Obyvatelia sa boja o svoje zdravie
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Obavy obyvateľov Šurian a Bánova z výstavby baterkárne neutíchajú. Mesto preto pozvalo občanov na diskusiu s investormi. Prišlo asi 300 protestujúcich, aby vyjadrili nesúhlas s výstavbou. Boja sa o svoje zdravie a dosah na životné prostredie. Atmosféra na stretnutí bola napätá.

Nová baterkáreň v Šuranoch by mala vyrábať 60 miliónov batériových článkov ročne. V petícií, ktorú podľa iniciátorov podpísalo už 8-tisíc ľudí, vyjadrili obyvatelia Šurian a Bánova obavy z plánovaného projektu.

„Nechceme to, uvedomujeme si riziká, práve preto, že sme už boli na jednom stretnutí s investorom. Nijako nás nepresvedčil, že to nebude nebezpečné, práve naopak. Všetky odpovede, ktoré nám dali, boli také laxné a také banálne, že nám to nestačí,“ uviedla jedna z protestujúcich Jaroslava Baková.

Obavám obyvateľov z výstavby baterkárne sa v Správach :24 venovala redaktorka Marína Opálková:

Mesto Šurany preto k plánovanej investícii zvolalo verejné zhromaždenie. Okrem zástupcov mesta sa na ňom zúčastnili predstavitelia, ako štátnej spoločnosti MH Invest, tak aj investora Gotion InoBat Batteries.

„Baterkáreň je, myslím si, existenčná pre budúcnosť moderného priemyslu Slovenska. Sme krajina, ktorá vyrába najväčší počet automobilov na počet obyvateľov. Ak nevyrastie na Slovensku veľká baterkáreň, tak je reálne riziko, že automobilky sa stiahnu do krajín, kde táto lokálna výroba bateriek bude,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti InoBat Marián Boček.

Investora vypísali

Rozhorčení protestujúci na stretnutí zástupcov investorov vypískali. Napätie v diskusii gradovalo. Podľa autorov petície bude mať baterkáreň značný vplyv na životné prostredie.

„Napríklad čo sa týka pôdy, tak sa má odňať približne pol metra úrodnej zeme ktorá patrí medzi najbonitnejšie. Takisto spodná voda tam, na základe skúseností z baterkární v Maďarsku, tam klesá a vzniká tam púšť,“ upozornil zástupca občianskej iniciatívy Chránime si naše Stano Guláš.

„Čo sa týka technologických účelov, tak voda, ktorá sa načerpá z rieky, sa bude následne recyklovať a využívať spätne. Vôbec nie sú žiadne obavy nás alebo investora, ktorý chce túto technológiu priviesť, že by tam mal byť nejaký problém,“ tvrdí konateľ spoločnosti MH Invest Adrián Jenčo.

Prípravná fáza celého projektu má zatiaľ za sebou iba prvotné posudzovanie vplyvov na životné prostredie, teda takzvanú malú EIA.

„Následne musí prejsť táto investícia cez veľkú EIA, kde bude vyjadrenie občanov, verejné zhromaždenie všetkých dotknutých obcí a kde sa bude skúmať detailne aká je technológia, aký dosah môže mať na životné prostredie.

„Od odborníkov vieme, že to bude pre región katastrofa a toho sa držíme. Nechceme to,“ zdôraznila Baková.

Protestujúci občania sú odhodlaní dozerať aj ďalej na celý proces povoľovania novej baterkárne v Šuranoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny