Na hlavný obsah

Národná rada SR otvorila svoje dvere: Návštevníci si mohli pozrieť rokovaciu sálu aj vládnu limuzínu

Budova NR SR tento rok oslavuje 30. výročie prevádzky.

Národná rada SR otvorila svoje dvere: Návštevníci si mohli pozrieť rokovaciu sálu aj vládnu limuzínu
Národná rada SR opäť otvorila dvere pre verejnosť. Foto: STVR

Národná rada SR opäť otvorila dvere pre verejnosť, už tradične na Deň ústavy. Návštevníci mohli nahliadnuť do rokovacej sály, vládnej limuzíny či pozrieť si originál ústavy spred 32 rokov.

Do Národnej rady SR môžu vstúpiť návštevníci z celého Slovenska. Budova NR SR tento rok oslavuje 30. výročie prevádzky.

„Je srdcom našej demokracie. Stretávajú sa tu rôzne politické názory, diskutuje sa, hľadajú sa riešenia, hlavne sa tvoria zákony. Pre nás, zvolených zástupcov, je to práca, no aj veľká česť,“ vyjadril sa podpredseda NR SR poverený jej riadením Peter Žiga (HLAS-SD).

Reportáž o dni otvorených dverí v Národnej rade SR pripravila do Správ Andrea Škutová:

História budovy

Stará budova NR SR stojí na Župnom námestí v Bratislave. Súčasná sa začala pripravovať až po prijatí zákona o Česko-Slovenskej federácii v roku 1968. Viac priblížila výstava z dňa otvorených dverí.

„Vyberalo sa z viacerých lokalít. Jedna z nich bola dokonca v Petržalke, iná na dnešnom Námestí Slobody. Víťazný variant bol postavenie budovy v podhradí Bratislavského hradu. Ukázalo sa to však ako nie zhodná cesta,“ priblížila riaditeľka Parlamentného inštitútu a autorka výstavy Natália Petranská Rolková.

Čo sa za ten čas v Národnej rade SR zmenilo? „Pribudol stožiar na vlajku pred NR, bolo postavené námestie A. Dubčeka s jeho bustou a fontánou, no v interiéri sa menili len umelecké diela,“ uviedol vedúci Parlamentného výboru Pavol Urbánek.

Okrem iného mohli ľudia nahliadnuť aj do rokovacej sály. Pozrieť si mohli aj vojenskú či policajnú techniku. Návštevníci sa v rámci dňa otvorených dverí mohli porozprávať aj priamo s poslancami Národnej rady.

Dôležité stretnutia

„Prichádza sem veľké množstvo ľudí, ktorých nemá kto vypočuť a práve pre to sme tu, komunikujeme s nimi a jednoducho snažíme sa im dávať aj odpovede,“ vyjadril sa k dňu otvorených dverí poslanec NR SR a predseda hnutia KDH Milan Majerský.

„Je dôležité sa takto stretnúť, vypočuť si pochvalu, vypočuť si kritický názor, teraz som si vypočul básničku krásnu, o Hlase a naozaj tráviť čas s ľuďmi je to najpodstatnejšie,“ povedal minister investícií Richard Raši (HLAS-SD).

Na názor sme sa spýtali aj ľudí, ktorí prišli na DOD do parlamentu. „My chodíme s manželom každý rok a tento rok nebol výnimkou. Chceme podporiť, chceme sa porozprávať, chceme povedať poslancom pravdu,“ vysvetlila jedna z návštevníčok. „Podľa mňa je to zaujímavé vidieť, je zaujímavé ako to tu majú rozmiestené a je menšia, ako som čakala,“ povedala ďalšia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko