Na hlavný obsah

Našu najväčšiu vodnú elektráreň čakajú zmeny. Pribudnú batérie na uchovávanie elektriny

Prvú zo siedmich turbín čaká do konca roka modernizácia.

Našu najväčšiu vodnú elektráreň čakajú zmeny. Pribudnú batérie na uchovávanie elektriny
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Našu najväčšiu vodnú elektráreň – Čierny Váh v Nízkych Tatrách, čakajú zmeny. Postupne vynovia jej 40-ročné turbíny a pribudnú aj batérie na uchovávanie elektriny. Už dnes pritom energiu nielen vyrábajú, ale aj skladujú – v podobe vody v hornej nádrži.

Prvú zo siedmich turbín čaká do konca roka modernizácia. Ostatné prídu na rad neskôr. Problémom sú totiž slnečné elektrárne, ktoré – podľa počasia, rozkolísavajú výrobu elektrickej energie.

„Počas slnečných dní, keď tie ceny elektrickej energie padajú a je potrebné zabezpečiť stabilitu sústavy, a to aj odberom elektrickej energie, v tých časoch nabiehajú prečerpávacie elektrárne na čerpaciu prevádzku. A rozšírením respektíve znížením rozsahu nám to umožní dlhšie využívať a mať stroje v prevádzke, stabilizovať sústavu,“ hovorí riaditeľ Vodných elektrární, Slovenské elektrárne Milan Ilčík.

Keď je elektriny nadbytok, tak ju nevyrábajú, ale míňajú. Na Čiernom Váhu ju čerpajú o 400 metrov vyššie. Pod zemou tam vedie nový výťah – ozubený a šikmý, jediný na Slovensku.

Zmenám v najväčšej vodnej elektrárni na Slovensku sa v Správach venoval redaktor Milan Velecký:

„Výťah slúži v prvom rade na dopravu nášho personálu na hornú nádrž, najmä v zimných mesiacoch, keďže v lete sa môžu dostať na hornú nádrž aj autom,“ uviedol vedúci Prečerpávacej vodnej elektrárne Čierny Váh Marián Belobrad.

Nový výťah nie je rýchlejší, ako ten predchádzajúci. Cesta k hornej nádrži trvá, tak ako tomu starému, 17 minút. „Nový výťah je bezpečnejší, je modernejší, jeho ovládanie je jednoduchšie,“ pokračuje Belobrad .

Približne štyri hodiny z dňa vodu z hornej nádrže spúšťajú dole a vyrábajú elektrickú energiu. Teraz ju dodávajú do siete, plánujú si ju aj uchovať – v batériách. „V roku 2028 plánujeme inštalovať batériové úložisko o výkone 100 MW,“ tvrdí Ilčík.

Slovenské elektrárne nechcú zverejniť, koľko ich bude stáť modernizácia turbín a výstavba batériového úložiska. Náklady však odhadujú na stovky miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny