Na hlavný obsah

Návštevné hodiny v domovoch sociálnych služieb zakazuje zákon. Niektoré zariadenia na Slovensku to nedodržujú

Návštevy môžu domovy obmedziť iba vtedy, keď na to majú vážny dôvod.

Návštevné hodiny v domovoch sociálnych služieb zakazuje zákon. Niektoré zariadenia na Slovensku to nedodržujú
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Niektoré zariadenia sociálnych služieb obmedzujú klientom právo na stretávanie sa s rodinou. Majú nastavené návštevné hodiny, čo v domovoch dôchodcov zakazuje zákon. Upozornil na to verejný ochranca práv.

Pracovníci z kancelárie verejného ochrancu práv skontrolovali 30 náhodných domovov sociálnych služieb. V siedmych prípadoch sa návštevné hodiny potvrdili. Ostatné domovy mali buď odporúčané časy návštev, alebo neobmedzené návštevy.

„V niektorých domovoch sociálnych služieb boli presne stanovené návštevné hodiny napríklad od 6.00 do 12.00, neskôr od 14.00 do 20.00,“ informoval hovorca verejného ochrancu práv Branislav Gigac.

Porušujú návštevné hodiny v domovoch sociálnych služieb ľudské práva: Zisťovala v Správach redaktorka Andrea Šeligová:

Návštevy môžu domovy obmedziť, keď na to majú vážny dôvod, napríklad kvôli epidémii chrípky či covidu. Bez toho to zákon zakazuje.

Podľa Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb je väčšina obmedzení v čase stravovania alebo v noci, keď domovy nechcú rušiť pokoj a súkromie ďalších klientov. Klienti sa s rodinou často stretávajú v izbách, kde nebývajú sami.

„Keď nemôže byť na izbe, nakoľko ďalší klient má nejaké zdravotné potiaže, tak by mala byť zabezpečená návštevná miestnosť, kde je dostatok súkromia,“ podotkla predsedníčka etickej komisie Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb Lýdia Alföldyová.

„Vždy sa ide personál spýtať tej druhej klientky alebo klienta, či by im to nevadilo. Ono to je viac-menej o celkovom nastavení komunikácie s rodinou, s klientom o poskytnutí takých služieb, aby bola spokojnosť na obidvoch stranách,“ povedala riaditeľka Domu sociálnych Služieb SENECIO Daniela Palúchová.

Návštevy by mali odzrkadľovať potreby klientov

Hoci návštevy mimo bežných denných hodín nebývajú časté, občas sú nevyhnutné. „Také bývajú hlavne vtedy, keď sa to týka klientov, ktorí sú v ťažkom zdravotnom stave. Takže vtedy určite každý zriaďovateľ a riaditeľ zariadenia nechá týchto príbuzných sedieť pri prijímateľovi sociálnej služby koľko je treba. Keď ide o posledné dni, hodiny alebo minúty,“ ozrejmila Alföldyová.

„Samotné presné stanovenie návštevných hodín automaticky nezakladá porušenie práv ich klientov. Je však nevyhnutné, aby návštevné hodiny v DSS v rozumnej miere odzrkadľovali potreby klientov DSS,“ posúdil Gigac.

Ombudsman pripomenul, že v prípade podozrenia z porušovania práv sa treba obrátiť na Inšpekciu v sociálnych veciach alebo na samosprávny kraj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko