Na hlavný obsah

Nemeckých konzervatívcov CDU/CSU povedie do parlamentných volieb Friedrich Merz

Podľa prieskumov by sa mohol stať budúcim kancelárom.

Nemeckých konzervatívcov CDU/CSU povedie do parlamentných volieb Friedrich Merz
Predseda CDU Friedrich Merz. Foto: TASR/AP

Nemeckú opozičnú konzervatívnu úniu CDU/CSU povedie do parlamentných volieb v budúcom roku predseda CDU Friedrich Merz. Na tlačovej konferencii v Berlíne to v utorok (17. 9.) oznámil predseda sesterskej bavorskej CSU Markus Söder, ktorý bol považovaný za Merzovho najväčšieho rivala.

CDU/CSU by podľa súčasných prieskumov voľby s viac ako 30 percentami hlasov vyhrala. Merz by sa tak mohol stať budúcim nemeckým kancelárom. Voľby do Spolkového snemu sa v Nemecku uskutočnia na budúci september.

V posledných týždňoch sa hojne špekulovalo o tom, kto bude za opozičných konzervatívcov kandidovať na kancelára. Podľa nemeckých médií Merzovu pozíciu oslabili septembrové voľby do krajinských snemov v Sasku a Durínsku, v ktorých síce CDU dosiahla dobré výsledky, zložité koaličné rokovania ale zrejme donútia stranu k bolestivým kompromisom.

Predpokladalo sa preto, že by Merzovho oslabenia mohol využiť Söder. Bavorský premiér sám naznačoval, že by sa nebránil stať sa kandidátom na kancelára.

Špekulácie však už v pondelok (16. 9.) večer ukončil vplyvný premiér najľudnatejšej nemeckej spolkovej krajiny Severného Porýnia-Vestfálska Hendrik Wüst, ktorý oznámil, že on sám o nomináciu usilovať nehodlá a výslovne podporil Merza.

O Wüstovi sa v tlači písalo ako o politikovi, ktorý by mohol predstavovať alternatívu k dvojici Merz-Söder. Po jeho oznámení dnes nemecké médiá písali, že má Merz kandidatúru prakticky istú. Jej schválenie straníckymi grémiami už bude podľa nich len formalitou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet