Na hlavný obsah

Nemocnica v Trenčíne nemá dosť pediatrov na zabezpečenie detskej pohotovosti. O pomoc žiada okolité nemocnice

Lekárom ponúka za odpracované služby stovky eur.

Nemocnica v Trenčíne nemá dosť pediatrov na zabezpečenie detskej pohotovosti. O pomoc žiada okolité nemocnice
Ilustračná snímka rodičov v čakárni. Foto: STVR

Trenčianska fakultná nemocnica žiada o výpomoc okolité zdravotnícke zariadenia. Na zabezpečenie detskej pohotovosti nemá dosť pediatrov. Lekárom z iných detských oddelení ponúka za odpracované služby stovky eur.

Riaditeľ trenčianskej fakultnej nemocnice oslovil aj Fakultnú nemocnicu (FN) v Nitre. Prednostu i primárku žiada o výpomoc ich pediatrov a lekárov, ktorí si v tomto odbore robia špecializáciu.

„Okolité nemocnice s pediatrickými oddeleniami sme oslovili ohľadom výpomoci s vykonávaním ústavných pohotovostných služieb na našej klinike pediatrie, z dôvodu plánovaného posilnenia našich služieb ďalším pediatrom. Doposiaľ bol v ústavnej pohotovostnej službe jeden pediater,“ priblížila hovorkyňa trenčianskej nemocnice Martina Holecová.

Napríklad pediatrovi, ktorý externe odpracuje cez týždeň 15,5-hodinovú službu, ponúka nemocnica 450 eur. Až 900 eur môže dostať, ak bude v službe cez víkend 24 hodín. Lekár v príprave môže za výpomoc dostať zhruba o polovicu menej.

„FN Nitra bola oslovená trenčianskou nemocnicou s požiadavkou o výpomoc zo strany našich pediatrov. Bohužiaľ, z personálnych dôvodov ich požiadavke nevieme vyhovieť,“ uviedla hovorkyňa FN v Nitre Tatiana Kubinec.

Problému trenčianskej detskej pohotovosti sa v Ranných správach venovali redaktorky Dominika Kusá, Ivana Ratkovská a Veronika Čokinová:

Nápor na trenčiansku nemocnicu

Po zrušení detských pohotovostí v Bánovciach a Novom meste nad Váhom, prebrala trenčianska nemocnica starostlivosť o pacientov z týchto okresov a pociťuje nápor. Ordinačné hodiny na ambulantnej pohotovosti preto neskrátila tak, ako k tomu pristúpili v iných regiónoch.

„Nemocnica zabezpečila výpomoc vo forme predĺženia ordinačných hodín ambulantnej pohotovostnej služby (APS) do 22.00 hod., ktoré vykrývame spádovými obvodnými pediatrami. Evidujeme mierny nárast počtu pacientov v APS pre deti a dorast,“ vysvetlila Holecová.

S obvodnými pediatrami sa na dočasnej výpomoci dohodla zatiaľ len do konca septembra. „Ukázalo sa, že riešenie APS nemá univerzálne riešenie. To, čo vyhovuje niektorým miestam, nevyhovuje niektorým iným miestam a Trenčín je, bohužiaľ, ten prípad, kde sa skoncentruje do jednej pohotovosti veľmi veľa detí,“ dodala odborníčka na zdravotníctvo Jana Ježíková.

Podobnú situáciu možno očakávať aj inde

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) pripomína, že k zmene vo fungovaní pohotovostí pristúpili preto, aby sa pediatri zvládli o malých pacientov postarať počas dňa vo svojich ambulanciách.

„Pokiaľ boli nejaké zvýšené nápory počas možno letných prázdnin na pohotovostiach v nemocniciach, tak tieto boli operatívne riešené. Zdvojovali sa služby. Snažíme sa hľadať také riešenia, aby sa starostlivosť o deti zabezpečila,“ povedala ministerka Dolinková.

Expertka na zdravotníctvo hovorí, že podobná situácia, aká nastala v Trenčíne, sa dá očakávať aj v iných mestách. V prípade veľkého preťaženia má podľa nej rezort možnosť zrušenú pohotovosť opätovne zriadiť vyhláškou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny