Na hlavný obsah

Nespokojní pracovníci kultúrnych inštitúcií zorganizovali protesty: Odmietajú unáhlené a škodlivé kroky rezortu

Tisícky pracovníkov vyhlásili štrajkovú pohotovosť.

Nespokojní pracovníci kultúrnych inštitúcií zorganizovali protesty: Odmietajú unáhlené a škodlivé kroky rezortu
Snímka z celoslovenského občianskeho protestu na podporu Kultúrneho štrajku. Foto: TASR/František Iván

Nespokojní pracovníci kultúrnych inštitúcií zorganizovali protesty. Vo štvrtok (19. 9.) ich zvolali do štrnástich miest po celej krajine s názvom Slovensko drží s kultúrou. Ich cieľom je podporiť pracovníkov, ktorí vstúpili do štrajkovej pohotovosti. Ide o 3 500, ktorí pôsobia vo viac ako 360 kultúrnych organizáciách. Odmietajú, podľa nich, unáhlené a škodlivé kroky vedenia ministerstva kultúry.

Z protestov v hlavnom meste sa prihlásil redaktor Silvester Roštár. Informoval, že podľa organizátorov sa demonštrácie zúčastnilo približne 2-tisíc ľudí. „Na protestoch v Bratislave vystúpili herci Slovenského národného divadla, režiséri aj rôzni zástupcovia občianskych združení,“ priblížil.

„Hanba, my sa nedáme,“ skandovali ľudia. Adam Straka, jeden z organizátorov, priblížil, že dôvodom na zorganizovanie protestov bolo aj to, že ľudia v kultúre sa cítia ohrození. Kroky ministerstva kultúry označil za deštruktívne.

Tisícky pracovníkov v kultúre a celom kreatívnom priemysle vyhlásili štrajkovú pohotovosť ešte 5. septembra. Tvrdia, že politici vrátane ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej s nimi nekomunikujú.

“Zdôrazňujeme, že ak sa niektorí zo zamestnancov inštitúcií zapoja do štrajkového výboru, neznamená to, že je v štrajkovej pohotovosti celá inštitúcia. Viacerí naši kolegovia, ktorí súhlasia s krokmi ministerstva kultúry, nás upozornili, že zastrešovať takzvaný Kultúrny štrajk menami jednotlivých inštitúcií je zavádzajúce a neetické. Organizátori takzvaného Kultúrneho štrajku si neprávom prisvojujú mená jednotlivých inštitúcií a tvária sa, akoby všetci zamestnanci podporovali takzvaný Kultúrny štrajk,“ zaznelo v stanovisku ministerstva kultúry SR.

Situáciu priamo z protestu v Bratislave monitoroval v Správach redaktor Silvester Roštár:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko