Na hlavný obsah

Niektorí si ju nemohli dovoliť alebo o nej ani nevedeli: Pri odľahčovacej službe nastali zmeny

Po novom na ňu prispieva štát.

Niektorí si ju nemohli dovoliť alebo o nej ani nevedeli: Pri odľahčovacej službe nastali zmeny
Ilustračná snímka dieťaťa. Foto: STVR

Niektorí rodičia zdravotne znevýhodnených detí si ju dovoliť nemohli alebo o nej ani nevedeli. Pri tzv. odľahčovacej službe nastali zmeny. Po novom na ňu prispieva štát.

Ide o službu, ktorá načas odbremení náročný deň rodiča. Zároveň sa zvýši aj príplatok k príspevku na opatrovanie detí s ťažkým zdravotným postihnutím zo 100 eur na 200 eur.

O odľahčovacej službe nepočula dosiaľ ani pani Adriana – matka troch detí, z ktorých dve majú zdravotné znevýhodnenie.

„Aj my by sme ju ocenili, keby som o tom vedela, že máme na to nárok. Veľakrát sa stane, že musíme ísť na nejaké vyšetrenie a z rodiny nikto nemôže postrážiť to naše dieťa,“ povedala Adriana Bednárová.

Odľahčovacej službe sa v Správach venoval redaktor Radoslav Šebo:

Profesionálna pomoc rodinám

Odľahčovaciu službu môžu využiť rodičia, ktorí sú zároveň aj poberateľmi príspevku na opatrovanie dieťaťa od 6 do 18 rokov.

„Budú mať zabezpečenú profesionálnu pomoc v zariadeniach, ktoré túto pomoc vedia zabezpečiť tak, aby boli rodičia spokojní,“ vysvetlila komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.

„Odľahčovaciu službu môžete využiť u verejného aj neverejného poskytovateľa. Je jedno, či je to pobytové zariadenie, ambulantná služba alebo terénna domáca opatrovateľská služba,“ dodal minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Odľahčovaciu službu mali opatrovatelia zdravotne znevýhodnených detí k dispozícii aj doposiaľ. Povedomie o nej však bolo nízke a z približne 8 300 opatrovateľov ju využilo len 150.

Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím si myslí, že záujem o službu bude vyšší, a to aj preto, že náklady po novom preplatí štát. „Je to naozaj cesta, akým spôsobom uľahčiť situáciu v rodinách, kde sa rodičia starajú o detí so zdravotným postihnutím,“ povedala Stavrovská.

Povinnosti obcí

Opatrovateľ zdravotne znevýhodneného dieťaťa, ktorý má záujem využiť odľahčovaciu službu, sa so žiadosťou o jej poskytnutie musí obrátiť najskôr na svoju obec. „Obec má povinnosť zabezpečiť adekvátnu formu odľahčovacej služby. A to či ambulantnou, terénnou alebo pobytovou formou,“ vysvetlil námestník Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Krivošík.

Rodič sa potom obráti na ústredie práce, kde požiada o príspevok. Žiadosť môže podať buď osobne, prípadne elektronicky cez portál Slovensko.sk alebo aj poštou.

„Žiadosť musí zaslať na príslušný Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny najneskôr mesiac po mesiaci, v ktorom sa poskytla služba,“ dodal Krivošík.

Ak teda rodič dieťaťa využije službu v septembri, žiadosť o preplatenie nákladov podáva najneskôr do konca októbra. Ministerstvo práce vyčlenilo na pilotný projekt v tomto roku takmer 280-tisíc eur. V ďalšom roku bude odľahčovacia služba financovaná z eurofondov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika