Na hlavný obsah

Nočný ruský útok na Ukrajine si vyžiadal tri obete. Rusi tvrdia, že obsadili ďalšiu dedinu

Traja muži zahynuli v ukrajinskej Konsťantynivke.

Nočný ruský útok na Ukrajine si vyžiadal tri obete. Rusi tvrdia, že obsadili ďalšiu dedinu
Ukrajinská protivzdušná obrana zachytila ruský dron iránskej výroby. Foto: TASR/AP

Najmenej traja ľudia zomreli a ďalší traja sa ťažko zranili pri útoku na mesto Konsťantynivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámil to v sobotu (7. 9.) šéf oblastnej správy Vadym Filaškin.

Ruské sily v ovládli dedinu Kalynove v Doneckej oblasti, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Rusko okrem toho v noci na sobotu zaútočilo na Ukrajinu 67 dronmi s dlhým doletom. Ukrajinské letectvo oznámilo, že 58 z nich zostrelilo.

V Kyjeve trosky dopadli v blízkosti obytných budov a tiež neďaleko ukrajinského parlamentu. Zatiaľ nehlásili žiadne obete. Zrejme ukrajinský útok dronom spôsobil explóziu v nešpecifikovanom zariadení v ruskej Voronežskej oblasti, oznámil tamojší gubernátor.

Ruské delostrelecké ostreľovanie v Konsťantynivke neprežili traja muži vo veku od 24 do 69 rokov. Zničený bol viacpodlažný dom, administratívna budova, obchod, lekáreň, šesť automobilov a elektrické vedenie, uviedol Filaškin na platforme Telegram.

Ministerstvo obrany v Moskve oznámilo, že ruské sily ovládli dedinu Kalynove na východe Ukrajiny, kde Rusi pomaly postupujú proti ukrajinským jednotkám, nad ktorými majú početnú prevahu. Kalynove leží zhruba 35 kilometrov od Pokrovska, ktorý je významným logistickým uzlom a už niekoľko týždňov aj cieľom postupu ruských jednotiek.

Ukrajinské vzdušné sily na platforme Telegram uviedli, že jednotky protivzdušnej obrany v noci zasahovali v celkovo jedenástich oblastiach Ukrajiny.

Útoky dronmi

Skoro ráno Rusko zaútočilo dronmi aj na ukrajinské hlavné mesto. Trosky zničených bezpilotných strojov dopadli blízko niekoľkých obytných budov. Obyvatelia počuli zvuk dronov a sériu hlučných explózií krátko po 3.00 h miestneho času (2.00 h SELČ), uviedol denník The Kyiv Independent.

Šéf vojenskej správy metropoly Serhij Popko na telegrame napísal, že vzdušné sily dronový útok na Kyjev odrazili a všetky drony zostrelili.

Trosky z jedného zostreleného dronu dopadli na dvor bytového domu v kyjevskej Pečatnej štvrti a spôsobili požiar, ktorý zachvátil otvorené priestranstvo na 50 štvorcových metroch, potom ho uhasili.

Popko neskôr uviedol, že ďalší požiar prepukol v dôsledku padajúcich úlomkov na inom mieste štvrte. Padajúce trosky tiež zasiahli škôlku v Dniprovskej štvrti.

Trosky dronu dopadli aj vedľa budovy parlamentu v centre Kyjeva, uviedol parlament. Ide o vzácny prípad, keď sa ruská strela alebo dron dostanú tak ďaleko do centra Kyjeva, ktorý je chránený sieťou systémov protivzdušnej obrany zo sovietskych čias aj od západných krajín, poznamenala agentúra Reuters.

Rusko začalo sériu ničivých raketových a dronových útokov na ukrajinské mestá v prvom septembrovom týždni, keď zasiahlo vzdelávacie zariadenie a ďalšie civilné ciele v Poltave, Sumách, Ľvove a Kryvyj Rihu.

Ukrajinská odpoveď

Gubernátor západoruskej Voronežskej oblasti Alexander Gusev v sobotu ráno oznámil, že nočný dronový útok spôsobil požiar a explózie v nemenovanom zariadení v tomto regióne. Podľa Guseva ruská protivzdušná obrana zachytila dronový útok v ostrogožskom okrese.

Požiar spôsobili trosky z padajúceho dronu. Rozšíril sa vraj k „explozívnym objektom“ a viedol k výbuchom. Obyvatelia viacerých osád boli dočasne evakuovaní, dodal gubernátor. Ani v tomto prípade nehlásili obete.

Podľa miestnych telegramových kanálov, na ktoré sa odvoláva The Kyiv Independent, explodoval muničný sklad blízko dediny Soldatskoje. Vyvolalo to údajne mohutný požiar.

Ukrajinské sily v posledných mesiacoch vykonali množstvo dronových úderov cieliacich na ruskú vojenskú infraštruktúru a ropný priemysel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet