Na hlavný obsah

Norik muránsky zostáva v Národnom parku Muránska planina, rezorty sa dohodli

Proces trval takmer dva roky.

Norik muránsky zostáva v Národnom parku Muránska planina, rezorty sa dohodli
Norik muránsky. Foto: STVR

Noriky muránske prešli pod Správu Národného parku (NP) Muránska planina. Stalo sa tak takmer po dvoch rokoch od zonácie národného parku. Doteraz sa na chove spolupodieľali rezorty životného prostredia a pôdohospodárstva. V budúcnosti plánujú chov týchto špeciálnych koní rozšíriť.

Od začiatku minulého roka sa pracovníci NP Muránska planina starali o lesy, pasienky a stajne. Kone, zamestnanci a stroje patrili pod štátne lesy.

Presunu norikov muránskych pod Správu NP Muránska planina sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Martina Beshirová:

Predošlé rezorty životného prostredia a pôdohospodárstva sa nevedeli dohodnúť na riešení a hrozilo aj presťahovanie koní do národného žrebčína do Topoľčianok. Zmena nastala až teraz.

„Podarilo sa nám to k 1. 9. doriešiť, že sa podpísali protokoly. Štandardne to dodatkom k delimitačnému protokolu prešlo. Všetky zvieratá prešli takisto pod Správu NP Muránska planina,“ uviedol štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa (SNS).

„Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka víta, že sa dvojkoľajnosť v chove norika muránskeho podarilo vyriešiť v jeho prospech,“ povedala hovorkyňa agrorezortu Veronika Daničová. Na Muránskej planine a v stredisku v Dobšinej majú v súčasnosti 184 koní.

„Päťdesiattri je plemenných kobýl, ktoré sa nachádzajú v Dobšinej, osem plemenných žrebcov, ktorí sú tiež v Dobšinej. Mladé žrebce a valachy sa pasú tu Muránskej planine. Taktiež aj kobylky odstavené od matiek. Tých by malo byť 17, pasú sa tiež, zatiaľ do zimy, tu na Veľkej lúke,“ priblížila námestníčka riaditeľa strediska chovu koní Linda Csölleová.

„Dvadsaťsedem zamestnancov prešlo pod Správu NP Muránska planina a dokonca roka majú garantované tie mzdy aj všetky výhody a benefity ako mali u Lesov Slovenskej republiky,“ vysvetlil riaditeľ Správy NP Muránska planina Jozef Sisák.

Chov chcú rozšíriť

Chov špeciálneho plemena Norika muránskeho stojí ročne 1,2 milióna eur. Financovať ho plánujú zo zdrojov národného parku a z envirofondu. V budúcnosti by jeho chov chceli rozšíriť.

„Tých národných parkov máme viacero. V mnohých nich sú poľnohospodárske plochy, ktoré by bolo taktiež možné manažovať spásaním koní. Bude úloha národného parku, aby si spravili analýzu a posúdenie, či je možné tento chov rozšíriť,“ dodal Filip Kuffa.

Norik muránsky je kôň vyšľachtený na Slovensku na prácu v lese. Väčšinu roka žije v náročných podmienkach, vo voľnej prírode. Od roku 1970 vychovali slovenskí lesníci vyše štyritisíc týchto koní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny