Na hlavný obsah

Nová generácia mladých podnikateľov: Mnoho detí si zarába na internete, aké spôsoby skúšajú?

Deti si väčšinou myslia, že sú kreatívnejšie ako ich rodičia.

Nová generácia mladých podnikateľov: Mnoho detí si zarába na internete, aké spôsoby skúšajú?
Na snímke chlapec s telefónom v ruke. Foto: STVR

Takmer tretina detí vo veku 14 rokov už predávala svoje veci cez internet. Čo robia deti, aby si zarobili a čím sa inšpirujú? A majú si rodičia dávať pri týchto zárobkoch pozor aj na dane? Aj to sme zisťovali v relácii Peniaze.

„Podľa prieskumu spoločnosti Opinium pre VISA, ktorý bol zrealizovaný medzi deťmi vo veku osem až 14 rokov, si za posledných dvanásť mesiacov viac ako polovica detí zarobila svoje vlastné peniaze,“ hovorí country manažérka pre VISA Ľubica Gubová.

Deťom, ktoré zarábajú svoje prvé peniaze na internete, sme sa venovali v relácii Peniaze:

„Najčastejšie spôsoby, ako zarábali peniaze, boli vykonávanie domácich prác, či už pre rodičov alebo iných rodinných príslušníkov, vytváranie online obsahu a predaj vecí online. Tento spôsob zárobku je typickejší, samozrejme, u starších detí, najmä medzi 14-ročnými. Medzi osemročnými deťmi si predajom vlastných vecí zarobilo jedno percento detí,“ pokračuje Gubová.

Pre deti generácie alfa, ktoré sú narodené po roku 2010, budú sociálne siete bežným nástrojom na získavanie zárobkov. Informácie, ako zarobiť, nebudú hľadať v knihách, ale sledovaním digitálneho obsahu.

Inšpiráciu čerpajú z internetu

„Deti si vo všeobecnosti myslia, že sú kreatívnejšie ako ich rodičia. Povedalo nám to 38 percent
detí. Takmer polovica využíva svoju fantáziu na to, aby prichádzali s novými nápadmi. Keď sa pozrieme na to, kde berú inšpiráciu, skoro polovica sa inšpiruje práve u digitálnych tvorcov a na sociálnych médiách. V tejto skupine trošku prevažujú viac dievčatá ako chlapci,“ vysvetľuje Gubová.

„Na druhom mieste, čo sa týka získavania inšpirácie, boli rozhovory s dospelými, kreslenie a písanie. Zaujímavé je, že medzi osemročnými deťmi 35 percent z nich uviedlo, že sa inšpirujú v online hrách,“ dodáva Gubová.

So ziskom prichádzajú daňové povinnosti. Otázka znie, či platia aj pre deti.

„Finančná správa sa zaoberá monitorovaním všetkých druhov príjmov u všetkých daňových subjektov, bez ohľadu na to, či ide o plnoletú alebo maloletú osobu. Aj maloletá osoba teda môže byť daňovým subjektom, vtedy býva zastúpená svojim zákonným zástupcom. Treba si dávať pozor, aby boli všetky príjmy správne priznané a zdanené, hlavne pokiaľ sú predmetom dane a nie sú od tejto dane oslobodené,“ uvádza hovorca finančnej správy Slovenskej republiky Daniel Súkup.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika