Na hlavný obsah

Za vstup do Veľkej Británie budeme musieť platiť. Povolenie sa bude vybavovať ešte pred cestou

Pravidlo by do platnosti malo vstúpiť v apríli budúceho roka.

Za vstup do Veľkej Británie budeme musieť platiť. Povolenie sa bude vybavovať ešte pred cestou
Na snímke vlajky Európskej únie a Veľkej Británie. Foto: Unsplash

Občania Európskej únie budú od apríla potrebovať povolenie na vstup a tranzit cez územie Spojeného kráľovstva. Britský rezort vnútra im ho vydá na dva roky za nevratný poplatok desať libier. Vláda si od toho sľubuje jednoduchšie kontroly na hraniciach. Ak cestujúci na potvrdenie zabudne, prepravca mu môže odoprieť vstup na palubu.

Elektronická cestovná autorizácia, takzvaná ETA, by mala podľa britskej vlády vstúpiť do platnosti od apríla budúceho roka. Povolenie na vstup budú musieť mať všetci, vrátane maloletých detí a novorodencov. Cestujúci sa v krajine budú môcť zdržať maximálne pol roka. Výnimka bude platiť pre obyvateľov Írska, ľudí s platnými britskými vízami a prechodným pobytom v krajine.

Téme cestovania medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou sa v Správach venoval redaktor zahraničného spravodajstva Viliam Ovsepian:

„Povolenie ETA je digitálne prepojené s platným cestovným pasom a zabezpečuje prísnu kontrolu ľudí cestujúcich do Spojeného kráľovstva. S jej pomocou zamedzíme, aby sa do krajiny dostali ľudia zneužívajúci náš imigračný systém a rôzni kriminálnici,“ píše v stanovisku ministerka vnútra Spojeného kráľovstva Yvette Cooperová.

„Vláda sa snaží digitalizovať hraničné priechody, šetriť náklady a nasadzovať menší počet colníkov. Cestujúci zadajú osobné údaje a dôvod pobytu ešte pred cestou. Colnicou by následne mali prejsť bez zdržania,“ vysvetľuje analytička z Univerzity College London Denny Pencheva.

Odpoveď do troch dní

Cestujúci môžu o povolenie požiadať priamo na vládnych webových stránkach, prípadne prostredníctvom aplikácie. Potrebujú k tomu platný pas a fotografiu, ktorú pripnú k žiadosti. Následne ich bude čakať séria otázok, napríklad či spáchali trestný čin alebo majú prepojenie so zločineckou organizáciou. Po zaplatení desiatich libier by sa žiadatelia mali dozvedieť odpoveď úradu do troch dní. Predstavitelia sektora turizmu sú voči opatreniu skeptickí.

„Bezpečnosť hraníc je prvoradá, no dodatočná byrokracia je prekážkou v cestovaní. Môže odradiť cestovné kancelárie, aj turistov, aby navštevovali Spojené kráľovstvo,“ vysvetľuje v stanovisku hovorca Aliancie turizmu Severného Írska.

„Je priskoro hodnotiť, či sa počet turistov z Európskej únie zníži, pretože tí sem cestujú bez problémov desiatky rokov. Digitalizácia však môže diskriminovať napríklad starších ľudí, alebo tých, ktorí sú technologicky menej zdatní. Požiadať o povolenie však môže aj tretia strana. Otázne je, ako bude systém fungovať v praxi, na to si musíme počkať.“

Podobný poplatok zaviedla aj Európska únia pre britských cestujúcich, ktorí od budúceho roka zaplatia sedemeurový poplatok. Brusel navyše zaviedol biometrický systém vstupu, teda odovzdanie odtlačkov prstov a fotografie tváre.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet