Na hlavný obsah

Novorodenci so vzácnym syndrómom museli na operácie cestovať až do Nemecka. Po novom im pomôžu aj na Slovensku

Lekári z Rooseveltovej nemocnice začali riešiť neoperačne.

Novorodenci so vzácnym syndrómom museli na operácie cestovať až do Nemecka. Po novom im pomôžu aj na Slovensku
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Novorodenci so vzácnou vrodenou chybou tváre, takzvaným Pierre-Robinovým syndrómom, už nemusia absolvovať špeciálny zákrok a liečbu v Nemecku. Tieto deti majú malú sánku a komplikácie s dýchaním aj prijímaním potravy.

Tím lekárov z Rooseveltovej nemocnice a Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici začal tento defekt riešiť neoperačne, šetrne k malému pacientovi.

Ako pomáha Rooseveltova nemocnica pacientom so vzácnou chybou tváre zisťoval v Správach z regiónov redaktor Marek Pivoluska:

Pierre Robinova sekvencia je vrodené ochorenie tváre, ktorého najvýraznejšími príznakmi sú nedostatočný vývoj sánky, teda skrátená spodná čeľusť, veľký jazyk a často aj rázštep podnebia.

„Deti s Pierre-Robinovou sekvenciou sú ohrozené nedostatkom kyslíka, majú poruchy dýchania, a pritom je ohrozený vývoj ich mozgu. Druhým najťažším problémom je, že nie sú schopné prijímať normálne stravu,“ vysvetlila neonatologička z Fakultnej nemocnice s Poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici Markéta Abelovská.

Donedávna museli posielať takýchto novorodencov na viac ako mesiac do Univerzitnej nemocnice v Tubingene v Nemecku. Dnes im dokážu pomôcť aj v Banskej Bystrici.

Viac o zákroky

Neoperačným zákrokom im zavedú do ústnej dutiny tzv. Tubingenskú palatinálnu platničku. V banskobystrickej detskej fakultnej nemocnici ju už úspešne zaviedli mesačnej Amálke. Vzápätí dostala platničku aj Esterka, ktorú do Rooseveltovej nemocnice previezli z Martina.

„Keď sme túto metodiku nemali, tak jediné riešenie pre tieto detičky bolo zavedenie tracheostomickej kanily, ktorá je veľmi invazívna. Táto platnička, ktorú používame, je vynikajúca a výnimočná v tom, že neinvazívne bez operácie dokážeme uvoľniť dýchacie cesty a to dieťatko môže spontánne dýchať,“ priblížila pediatrická pľúcna lekárka z detskej fakultnej nemocnice Ivana Gondová.

Najskôr naskenujú dieťatku ústnu dutinu, vytvoria prototyp na 3D tlačiarni, vyskúšajú ho a potom vyrobia samotnú platničku v zubnom laboratóriu.

„Je veľmi dôležité povedať, že to dieťa je stále pri vedomí. Do tohto momentu ani do budúca nemá žiadnu celkovú anestéziu, nemá žiadne zobrazovacie vyšetrenia v zmysle nejakého ožarovania RTG alebo CT vyšetrení, čiže dieťa dýcha s platničkou spontánne,“ podotkol tvárovo-čeľustný chirurg Rooseveltovej nemocnice Juraj Abelovský.

Pri zákroku je prítomná aj matka, ktorá sa zároveň naučí túto platničku dieťatku vyberať a vkladať. Aktuálne čaká na zákrok v banskobystrickej nemocnici aj tretie dieťatko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny