Na hlavný obsah

Nový extraligový ročník: Ašpiranti na titul a zostup, šance nováčika či kontroverzná posila zo zámoria (anketa)

O majstrovský titul zabojuje dvanásť tímov.

Nový extraligový ročník: Ašpiranti na titul a zostup, šance nováčika či kontroverzná posila zo zámoria (anketa)
Na snímke Rastislav Staňa, Ondrej Rusnák a Pavol Gašpar. Foto: TASR, STVR

Hokejová Tipos extraliga štartuje v piatok (20. 9.) už svoju 32. kapitolu. O Pohár Vladimíra Dzurillu bude aj tento raz bojovať dvanásť mužstiev. Bývalý brankár Rastislav Staňa, ostrieľaný športový komentátor STVR Pavol Gašpar a hokejový expert Ondrej Rusnák sa pred začiatkom súťaže zhodujú, že najväčšie starosti so záchranou medzi elitou budú mať Nové Zámky.

Na druhej strane, ani jeden z opýtaných si jednoznačne nedovolí tipovať víťaza. Medzi favoritmi sa však skloňujú Košice, Michalovce či Poprad. Zabúdať netreba ani na Slovan s novým vlastníkom či obhajcov zlata z Nitry.

Na zostupujúcom tíme panuje zhoda

Koho favorizujete na titul a kto sa so súťažou rozlúči?

Pavol Gašpar: Je veľmi ťažké predpovedať jednoznačného favorita na titul, keď je extraliga najvyrovnanejšia, aká kedy bola. Navyše, kádre po prestupovej uzávierke môžu byť úplne iné, ako kádre pred štartom ligy. Momentálne vyzerajú veľmi dobre Košice, ale tipujem, že mimoriadne aktívny bude na prestupovom trhu Slovan. Aktívny ešte neznamená úspešný, ale ak by sa belasým prípadné pohyby vydarili, zaradia sa aj oni k titulovým ašpirantom.  Po prvotnom zhodnotení kádrov by mali najviac práce pri zabránení zostupu odviesť Nové Zámky.

Rastislav Staňa: Na začiatok sezóny je to náročná otázka. Sú tradičné tímy, ako Košice a Slovan. Slovan sa po zlej sezóne bude snažiť, aj keď si myslím, že za rok sa im hneď nepodarí dosiahnuť na titul. Dlhodobo sa mi páčia Michalovce, v minulej sezóne Poprad. Niekto z týchto tímov. Michalovce, Košice a Poprad sú pre mňa favoriti.

Novým Zámkom odišlo veľa hráčov, majú nanovo poskladaný tím, takže predpokladám, že budú v nižšej polovici tabuľky. Uvidíme, ako sa bude dariť Žiline, hoci nie je úplne tradičný nováčik a má už nejaké skúsenosti z extraligy. Ešte by som pridal Liptovský Mikuláš. Takže asi niekto z tejto trojice.

Ondrej Rusnák: Začnem od konca. So súťažou sa rozlúčia Nové Zámky, pretože káder sa mi zdá najmenej posilnený najmä o domácich hráčov. Sú to skúsení hokejisti, ale chýba mi tam áčková kvalita. Pre Nové Zámky bude veľmi dôležité, či chytia začiatok. Vždy dobre začnú, ale postupne sa prepadnú. Ak nebudú mať taký začiatok, že do prvej štvrtiny hneď začnú v prvej šestke, tak to budú mať veľmi náročné.

Kto získa titul si nedovolím predpovedať. Je tam veľmi veľa kandidátov a veľa sa toho v tímoch pomenilo. Slovan má nového majiteľa, Banská Bystrica sa dosť obmenila a má tiež nového sponzora. Nitra vlani prekvapila a rátať musíme aj s Košicami a možno aj Spišiakmi.

Žilina extraligovú príslušnosť udrží

Nováčikom bude Žilina. Ako vidíte jej šance? V akých častiach tabuľky by sa mohla pohybovať?

Pavol Gašpar: Myslím, že nebude ohrozená zostupom. Ak jej sadne začiatok, pokojne  sa môže stať, že bude bojovať o prvú šestku. Postupový káder počas leta celkom slušne posilnili. Musím povedať, že Žilina mi už dlhodobo imponuje prácou na vonkajšej prezentácii klubu. V prvej lige bola v tejto oblasti suverénne najlepšia, rád si počkám, ako to bude vyzerať o poschodie vyššie.

Rastislav Staňa: U nováčika je dôležitý začiatok, aby nezačal strácať. Ako som povedal vyššie, Žilinčania nie sú typickým nováčikom, keďže už získali aj titul a majú niekoľkoročné skúsenosti, čo môže zavážiť. Majú to tam dobre nastavené, posledné roky hrali v prvej lige prím, len sa im nedarilo postúpiť. Majú však nanovo poskladaný káder, takže preto ich nebudem dávať vysoko. Úplne na vypadnutie to nebude, ale veľa bude záležať na začiatku sezóny.

Ondrej Rusnák: Som veľmi rád, že Žilina je v extralige, pretože málokedy dôjde do najvyššej súťaže tím, ktorý je hneď pripravený po všetkých stránkach – finančných, hráčskych, ale aj zázemím. Zdá sa, že Žilina bude všetko toto spĺňať. Úlohu navyše zohrajú aj diváci, ktorí určite budú chodiť, čo bolo v minulosti nezvyčajné. Budú niekde na hrane predkola play-off, odhadujem nejaké ôsme miesto.

Slovan sa potrebuje dostať na vzostupnú dlhodobú líniu

Veľkou udalosťou leta bol predaj Slovana Bratislava. Aký vplyv bude mať na aktuálny chod, ale aj budúcnosť klubu nový majiteľ?

Pavol Gašpar: Majiteľ už svoju úlohu splnil, teraz je rad už na vedení klubu, Petrovi Kúdelkovi a Lukášovi Havlíčkovi. Klub by mal byť zastabilizovaný minimálne po finančnej stránke, čiže sa zverenci Petra Oremusa môžu sústrediť len na hokej.

Rastislav Staňa: Šport je o ekonomike a je ovplyvnený tým, koľko majiteľ investuje do hráčov a aký káder vyskladá. Slovan má vždy len najvyššie ambície a nové vedenie do toho s tým určite šlo. Je to mužstvo, ktoré počíta s tlakom a aj samotní hráči a vedenie sa vyjadrili, že budú mať ambície na titul. Latku v Slovane určite nebudú znižovať.

Ondrej Rusnák: Pre Slovan je to určite pozitívne. Je tam nadšenie, ako keď tam pred štyrmi rokmi prišiel pán Hrubý. Vieme, že mali skvelý začiatok, vyhrali titul, ale postupne to išlo dole. Teraz podobný zápal očakávam aj v úvode. Uvidíme, koľko financií bude mať Slovan a ako sa dohodne s mestom vo veci štadióna, keďže sú tam dosť veľké problémy. Určite je to pozitívne a Slovan pasujem do prvej štvorky.

Semifinále spravia, či to bude hneď titul, to si nedovolím povedať. Slovan sa už len na základe svojho mena oň musí snažiť. Možno v nejakom dlhodobom hľadisku titul nie je to, čo Slovan potrebuje. Slovan sa potrebuje dostať na vzostupnú dlhodobú líniu, aby opäť vybudoval tím, ktorý bol vždy v prvej dvojke či trojke a každý sa naň tešil a vedel, že robí dobré meno slovenskému hokeju doma aj vonku.

Právoplatne odsúdení hráči by v extralige nemali hrávať

Liptovský Mikuláš predstavil ďalšieho hráča s nie príliš dobrou povesťou. V extralige tento rok nie je jediný.  Aký je prínos týchto hráčov pre našu súťaž, keď inde im zatvárajú dvere, ale na Slovensku ich vítame s otvorenou náručou?

Pavol Gašpar: Čisto herný prínos je obrovský, sú to hráči, ktorí by nebyť veľkých životných prešľapov pôsobili v omnoho kvalitnejších ligách. Napriek tomu si myslím, že v našej najvyššej súťaži by nemali hrávať právoplatne odsúdení či účinkujúci v stále živých kauzách.

Rastislav Staňa: Povedzme si pravdu, že do Liptovského Mikuláša je náročné získať kvalitného hráča, keďže klub nemá víťaznú históriu, ani nehrá o špicu. Ekonomické podmienky tam taktiež nie sú také silné. Aj preto možno manažéri siahajú po takýchto hráčoch, ktorí spravili niečo zlé vo svete a chcú im dať druhú šancu. Aj vďaka takýto okolnostiam môžu získať dobrého hráča za relatívne dobré peniaze. Videli sme, že vlani doniesli hráča (Mitchell Miller – poznámka redakcie), ktorý potom išiel priamo do KHL.

Slovenská extraliga nepatrí k top ligám v Európe. Tie majú väčší výber a väčšie možnosti. My skôr patríme v Európe k stredu, takže je logické, že títo hráči nepôjdu do najslabších líg, pretože majú na lepšiu úroveň a naši manažéri sú im ochotní dať druhú šancu. Súvisí to aj s výkonnosťou a konkurenciou, ktorá je na trhu.

Ondrej Rusnák: Z ľudského hľadiska, nikdy nie som zástancom toho, že ak človek pochybí, tak sa mu už nikdy nedá príležitosť. Ak si to ten človek uvedomí, ospravedlní sa na verejnosti, prípadne si odpyká trest, tak nech pokračuje v tom, čo vie.

Z hokejového hľadiska, je to syn bývalého skvelého hráča NHL, bol vysoko draftovaný a reprezentoval Kanadu v mládežníckych kategóriách. Pre Mikuláš je to určite veľká posila. Aj minulý rok tam bol problémový hokejista a patril k najlepším obrancov v našej lige až pokiaľ neodišiel do Ruska.

Uzavretie ligy by bola hlúposť

Počas leta bol opäť diskutovanou témou formát súťaže, pričom zostal zachovaný priamy postup – zostup. Niektorí manažéri dokonca hovoria, že by bolo dobré ligu uzavrieť. Je to dobré riešenie?

Pavol Gašpar: Nemyslím si, že uzavretie ligy je v našich končinách dobrý nápad. Možno len na krátke a vopred dohodnuté obdobie 2-3 sezón. Z doterajších modelov sa mi najviac páčila baráž s dvoma extraligistami a dvoma prvoligistami. 

Rastislav Staňa: Každé riešenie má svoje pre aj proti. Je dobré, keď sa o niečom rozhodne a je to zachované niekoľko rokov a až potom je možné to zmeniť. Aby sa veci nemenili každý rok. Za mňa je v poriadku, že aj tímy v prvej lige cítia, že majú šancu dostať sa do extraligy. Taktiež to zvyšuje tlak na extraligové tímy v spodnej časti tabuľky, aby zainvestovali do tímu a nezostúpili, čo tým pádom zvyšuje kvalitu našej extraligy u nižších tímov.

Ak by sa liga uzavrela, tak vieme argumentovať, že by dostali príležitosť mladší hráči, ktorí sa potrebujú rozvíjať, hoci tam nie je kvalita. Na druhej strane potom utrpí kvalita ligy.

Ondrej Rusnák: Sčasti áno, sčasti nie. Pre našu ligu by bola ideálna baráž. Dva tímy, ktoré by nepostúpili do play-off extraligy, by mali hrať s prvými dvomi z prvej ligy. Je tam predpoklad, aby sa pravidlá medzi prvou ligou a extraligou zjednotili, čo je večný problém. Za mňa je toto najlepší formát, ktorý je férový. Taktiež je to divácky zaujímavé.

Súčasný formát má veľa negatív. Tímy to po ekonomickej stránke stojí veľa, aby sa zachránili, pritom sa jeden aj tak vždy nezachráni. Potom trpia mladí hráči, ktorí nedostávajú príležitosť. Uzavretie ligy je oveľa väčšia hlúposť, pretože súťaž potom stratí punc súťaživosti v prvej lige a na posledných priečkach v extralige.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport