Na hlavný obsah

O konsolidačných opatreniach začnú poslanci rokovať vo štvrtok ráno. Poslanci návrh zaradili na aktuálnu schôdzu

Balík opatrení schválila vláda minulý týždeň.

O konsolidačných opatreniach začnú poslanci rokovať vo štvrtok ráno. Poslanci návrh zaradili na aktuálnu schôdzu
Plénum NR SR. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Balík opatrení na ozdravenie verejných financií v budúcom roku by mala Národná rada (NR) SR prerokovať už na aktuálnej schôdzi. O jeho zaradení do programu rozhodli poslanci v stredu.

Vláda schválila konsolidačný balík minulý týždeň, zároveň ho navrhla parlamentu prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Diskusiu o ňom začnú poslanci vo štvrtok (26.9.) ráno.

Balík sa skladá z dvoch legislatívnych návrhov. Väčšinu opatrení v objeme približne dve miliardy eur obsahuje návrh zákona, ktorým sa novelizujú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií.

Ďalších takmer 700 miliónov eur by mala do rozpočtu priniesť nová daň, ktorú upravuje návrh zákona o dani z finančných transakcií. Rozprava o týchto dvoch návrhoch bude zlúčená.

Vďaka predloženým opatreniam má deficit verejných financií budúci rok klesnúť na 4,7 percenta z tohtoročných necelých šesť percent HDP.

Súčasťou konsolidácie je napríklad zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) z 20 percent na 23 percent, pokles jej zníženej sadzby z desať percent na päť percent, ale aj zavedenie novej 19 percent sadzby na niektoré položky.

Zvýšiť sa má tiež daň z príjmu právnických osôb od určitej výšky príjmu firiem. Upraviť sa má aj nárok na daňový bonus na dieťa či tzv. rodičovský dôchodok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika