Na hlavný obsah

O nemocnice v Trenčianskom samosprávnom kraji sa nemá kto postarať. Chcú ich ponúknuť mestám

Peniaze chýbajú aj mestám.

O nemocnice v Trenčianskom samosprávnom kraji sa nemá kto postarať. Chcú ich ponúknuť mestám
Ilustračná snímka - nemocnica v Považskej Bystrici. Foto: STVR

Trenčiansky kraj rieši budúcnosť troch nemocníc vo svojej správe. Otázne je, kto sa bude starať o zariadenia na Myjave, v Považskej Bystrici a Bojniciach. Väčšina je v dlhoch, zisková je len myjavská nemocnica. Kraj chce ponúknuť nemocnice do správy mestám.

Trenčiansky samosprávny kraj investoval za posledných desať rokov do svojich nemocníc viac ako 60 miliónov eur. Ich ďalšia správa je náročná. „Tieto nemocnice však vyžadujú naďalej veľké investície, na ktoré Trenčiansky samosprávny kraj nemá k dispozícii finančné prostriedky,“ uviedla hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Lenka Kukučková.

Zastupiteľstvo uznesením požiadalo predsedu kraja, aby hľadal optimálny model ďalšieho fungovania nemocníc. V hre je aj takáto možnosť.

Budúcnosti nemocníc v Trenčianskom samosprávnom kraji sa v Správach z regiónov venoval redaktor Miroslav Lyko

„Prednostne sa miestnej územnej samospráve v spádovej oblasti jednotlivých
nemocníc navrhuje ponúknuť možnosť prevzatia ďalšieho fungovania nemocníc,“ informovala Kukučková.

Aktuálne o návrhu rokujú poslanecké komisie. Mestám však tiež chýbajú peniaze. „My v situácii, keď dofinancujeme školy, sociálne zariadenia, nemôžeme si vziať na seba ďalšie bremeno,“ povedala primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková.

Otázne riešenie

„Pre nás je to veľmi negatívna správa, myslíme si, že TSK by si mal nemocnice jednoznačne ponechať. My sa, ako mesto, takejto diskusii nevyhýbame. Považujeme zachovanie vplyvu na verejné zdravotníctvo za vec, ktorá samosprávam patrí,“ reagoval primátor Považskej Bystrice Karol Janas.

Zmena prevádzkovateľa nemocníc nemusí byť podľa analytika dostatočným riešením zlej finančnej situácie. „Vnímam krok TSK ako polkrok, z jednej samosprávy prejde do druhej samosprávy. Môže to čiastočne zlepšiť v niektorých nemocniciach situáciu. Dôležité bude, aby tam nebol politický tlak,“ podotkol analytik a riaditeľ Ineko Dušan Zachar.

Poslanec krajského zastupiteľstva Michal Ďureje navrhuje spájanie nemocníc. „Môžeme ich spojiť do jednej inštitúcie, jednej krajskej nemocnice, môže ich riadiť jeden riaditeľ,“ zhodnotil Ďureje.

Už len Žilinský a Trenčiansky samosprávny kraj si nemocnice ponechali ako svoje príspevkové organizácie. Štyri kraje tieto zariadenia prenajali súkromným spoločnostiam. Podľa Najvyššieho kontrolného úradu takýto prenájom tiež nie je zárukou dlhodobej stability.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny