Na hlavný obsah

Voda z obľúbenej kyselky v Trenčíne je kontaminovaná, nebezpečné baktérie môžu ohroziť zdravie

Úrady varujú pred pitím takýchto vôd.

Voda z obľúbenej kyselky v Trenčíne je kontaminovaná, nebezpečné baktérie môžu ohroziť zdravie
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Voda z obľúbenej Kubranskej kyselky v Trenčíne je kontaminovaná. Hygienici v nej našli nebezpečné baktérie. Pitie takejto vody môže ohroziť zdravie. Napriek tomu ľudia k prameňu prichádzajú.

Kubranská kyselka sa nachádza v blízkosti lesa v jednej z mestských častí Trenčína. Vyhľadávajú ju ľudia zo širokého okolia. “Chutí mi, je železitá, má bublinky, mám ju rád,“ povedal obyvateľ Dubnice nad Váhom Peter.

Kvalita vody sa však zhoršila. Hygienici z nej ešte počas horúcich dní na začiatku septembra odobrali vzorky a takéto sú výsledky. “Pomerne vysoké hodnoty koliformných baktérií, e-coli, enterokokov aj teda ten abiosestón,“ informovala riaditeľka RÚVZ Trenčín Ľudmila Bučková.

“Hneď sme zareagovali, informovali sme ľudí prostredníctvom našich komunikačných kanálov, aj na Kubranskej kyselke je oznámenie, že voda nie je vhodná na pitie v tomto čase,“ uviedla hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová.

Napríklad pán Peter sa po prečítaní oznamu otočil takpovediac na päte. “Prázdne všetky, pretože tam hygiena našla baktérie. Neriskoval som to, počkám, kým tam bude oznam, že je pitná,“ uznal obyvateľ Dubnice nad Váhom Peter.

Situáciu ohľadom vody z Kubranskej kyselky v Trenčíne v Správach z regiónov monitorovala redaktorka Dominika Kusá:

Niektorí ľudia si fľaše aj tak plnili

Na mieste sme zastihli ľudí, ktorí si fľaše aj tak plnili. Neželali si, aby sme ich nakrúcali. Ich záujem potvrdil aj tamojší obyvateľ. “Samozrejme, počkajte o chvíľu príde cyklista, päť fliaš, ide preč, príde druhý,“ popísal obyvateľ Trenčína Jozef Chleban.

“Dozvedela som sa o tom z papiera, ktorý tam bol, no aj tak som zobrala. Uvidím ako zareaguje organizmus, ak by mi bolo zle, pijeme ju celý život,“ vyhlásila obyvateľka Trenčína Mária.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva pred pitím takýchto vôd varuje. “Jedná sa o vyššie hodnoty, môžu byť črevné ťažkosti, hnačky,“ uviedla Bučková.

Hygienici plánujú odobrať ďalšie vzorky vody z Kubranskej kyselky. O výsledkoch budú informovať. “Sú dva extrémy, keď sa zhorší kvalita vody, to sú prílišné suchá, keď sa zachycujú z podložia aj iné mikroorganizmy, potom aj dažde, tiež kvalita vody výrazne zhorší,“ dodala Bučková.

Opatrní by tak mali byť s konzumáciou kyseliek či vôd zo studní aj ľudia z iných lokalít, ktoré potrápili výdatné dažde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny