Na hlavný obsah

Obľúbenú aktivitu psov rady vykonávajú aj mačky, niektoré plemená aportovali častejšie než ostatné

Zistili to britskí vedci.

Obľúbenú aktivitu psov rady vykonávajú aj mačky, niektoré plemená aportovali častejšie než ostatné
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

O psoch je známe, že s obľubou aportujú. Už menej sa ale vie, že to radi robia aj mačky. Aportovanie totiž u oboch šeliem spája prvky predátorského a spoločenského správania. A to aj napriek ich veľmi odlišnému štýlu lovu a hry, zistili vedci z univerzity v britskom Lincolne. Informoval o tom list The Washington Post.

Hoci sa ich domestikacia a prirodzené správanie veľmi líšia, majú mačky a psy veľa spoločného. Oba typy zvierat sú predátori, žijú spolu s ľuďmi a užívajú si s nimi zábavné chvíle. Vedci v novopublikovanej štúdii zistili, že 40,9 percenta z 8 224 skúmaných mačiek a 77,8 percenta zo 73 724 psov „niekedy, zvyčajne alebo vždy“ aportovali.

Vedci nadviazali na výskum z roku 2023, ktorý skúmal 924 mačiek. A zistili, že sa u všetkých objavili niektoré kľúčové charakteristiky aportovania. Domáci maznáčikovia svojim majiteľom nosili späť najrôznejšie predmety od hračiek cez papierové guľôčky až po ceruzky, viečka od fliaš a dokonca aj topánky.

Mačky ale k aportovaniu väčšinou nikto netrénoval, správali sa tak úplne spontánne. Zároveň preferovali, aby hru na aport začali sami. A hrali sa častejšie, keď hračku priniesli späť svojmu pánovi, ako keď ju hodil.

Niektoré plemená aportovali častejšie

Zásadnou otázkou štúdie britského tímu bolo, prečo niektoré mačky aportujú častejšie ako iné. U psov je aportovanie jednou z najbežnejších foriem hry medzi ľuďmi a psami, pretože mnoho psích plemien ľudia vyšľachtili špeciálne na to, aby pomáhali pri love a aportovali korisť.

Čo oba druhy šeliem spája, je to, že po zabití si svoju korisť odnesú, čo môže čiastočne vysvetľovať pôvod aportovacieho návyku.

Z výsledkov vyplýva, že u mačiek aj psov častejšie aportovali samce. Staroba a zdravotné problémy naopak znižovali pravdepodobnosť, že by si zvieratá takto hrali, rovnako ako v prípadoch, keď sa v domácnosti s ktoroukoľvek šelmou vyskytoval pes.

Čo sa týka mačacích plemien, vedci zistili, že najčastejšie aportovali siamské, tonkinské, mjanmarské a bengálské mačky. To súviselo s ich aktivitou. Čím viac mačky behali, skákali, hrali si s novými predmetmi a iniciovali hru so svojimi pánmi, tým častejšie aportovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet