Na hlavný obsah

Obyvateľom sídliska v Prešove nedajú spávať a navyše ničia fasády. Ľudové recepty na nich nezaberajú

Ďatle sa z voľnej prírody sťahujú bližšie k ľuďom.

Obyvateľom sídliska v Prešove nedajú spávať a navyše ničia fasády. Ľudové recepty na nich nezaberajú
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Volajú ich aj fasádnici, nielen lekári stromov. Ďatle nedávajú spávať mnohým obyvateľom sídlisk. Hneď z rána ich prebúdzajú a navyše ničia fasády zateplených domov. Ľudové recepty nezaberajú.

Pracovitý ďateľ na sídlisku Sekčov spôsobuje nepríjemné rána pre obyvateľov bytov. „Už ako je hlbšie, tak je to také tlmené, ale keď začína, to počujeme krásne, to je až nepríjemné,“ povedala obyvateľka Prešova Maja Čurillová.

Ďatle sa z voľnej prírody sťahujú bližšie k ľuďom, pretože ubúda starých stromov. Strácajú tak prirodzený domov. Klopanie do zateplenej bytovky mu pripomína klopanie do dutých stromov.

„Našiel si iný spôsob, keďže nie sú stromy. Nájdu si takú plochu, kde to dobre znie. Ten zvuk sa šíri do ďaleka a on týmto pádom dáva vedieť všetkým, že toto je moje územie,“ vysvetlil ornitológ Miroslav Fulín.

Vyčíňaniu ďatľa na mestskom sídlisku v Prešove sa v Správach venovala redaktorka Diana Murdziková:

Musia opravovať diery

Pre bytové spoločenstvá aktivita ďatľov aj iných operencov pridáva ďalšie starosti aj investície. Diery musia opraviť. A ľudia sa ich snažia odplašiť rôznymi atrapami, aj maľovanými. „Ja som už na neho kričala, robila som hocičo a nefunguje nič, ani vŕtačky sa nebojí,“ dodala Čurillová.

„Často som videl na teleskopických tyčiach zavesené šarkany pri bytovkách. Na nejaký čas to pomôže, ale po čase si zvyknú,“ uviedol ornitológ Fulín.

Vyhnať hlučného operenca je skutočne ťažké, ale nie nemožné. Skúsený ornitológ ale zdôrazňuje, že to chce veľa trpezlivosti.

„Najúčinnejšie sa ukázalo to fyzické plašenie tlieskaním či nejakým buchnutím, aby sa ďateľ vystresoval a opustil to miesto,“ priblížil ornitológ. Treba si však privstať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny