Na hlavný obsah

Odbory sa s vládou opäť nedohodli na zvyšovaní platov štátnych zamestnancov, hrozia štrajkom aj protestami

Ide o viac ako 360-tisíc zamestnancov.

Odbory sa s vládou opäť nedohodli na zvyšovaní platov štátnych zamestnancov, hrozia štrajkom aj protestami
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Na zvyšovaní platov zamestnancov štátu sa odbory so zástupcami vlády ani na tretí pokus nedohodli. Ide o viac ako 360-tisíc zamestnancov. Ministerstvo financií však tvrdí, že stav verejných financií nie je v dobrom stave. Odborári pohrozili štrajkom aj protestmi v uliciach. A to v prípade, ak sa nenájde riešenie.

Kolektívna zmluva bola platná do konca augusta. Keďže sa na novej odborári s vládou nedohodli, časť zamestnancov prišla o doterajšie výhody. Ide najmä o zamestnancov menších obcí, ktorí už nemajú kratší pracovný čas či dovolenku navyše.

„Chcem zdôrazniť, že všade tam, kde pôsobia naše odborové organizácie, tak tam sú zamestnanci krytí takzvanými podnikovými kolektívnymi zmluvami. Takže títo zamestnanci neprichádzajú o benefity,“ vysvetlila prezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Monika Uhlerová.

Neúspešnej dohode medzi odborármi a vládou sa v reportáži v Správach venoval redaktor Silvester Roštár:

Pre budúci rok dostali odborári od štátu ponuku na jednorazovú odmenu pre pracovníkov v sume 600 eur a v roku 2026 dvojpercentnú valorizáciu platov.

„Čo je pre nás neakceptovateľné. Cesta pre nás je valorizácia platov štátnych a verejných zamestnancov v roku 2025 a následnej aj v ďalších rokoch,“ pokračovala Uhlerová.

„Vláda SR považuje ponuku za ústretovú a férovú, ktorá navyše vzišla z dôkladnej analýzy dát a vývoja miezd počas predchádzajúcich rokov. Medzi rokmi 2015 – 2023 rástli mzdy vo verejnej správe vo všetkých profesiách rýchlejšie, ako mzdy v hospodárstve, v súkromnej sfére,“ napísal v stanovisku Úrad vlády SR.

ZMOS navrhuje začať od najmenej zarábajúcich

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) navrhuje, že ak sa teraz nedá pomôcť všetkým zamestnancom štátu, začať by sa malo od tých, ktorí zarábajú najmenej.

„Ak teraz povieme, dajme všetkým všetko, tak sa nám ten systém môže zrútiť. Nám odchádzajú zamestnanci opatrovateľskej služby do zdravotníctva, lebo tam platí platový automat, my to na úrovni krajov, miest a obcí nevieme garantovať. Tak nám tí zamestnanci odchádzajú a my nemáme kde ďalších brať,“ povedal predseda ZMOS Jozef Božik.

Verejné financie sú v kritickom stave. Vlani prekročili deficit šesť miliárd eur. „Napriek tomu, že štát je najväčší zamestnávateľ, musí dbať aj na možnosti dostupných verejných zdrojov a dodržiavať rozpočtovú zodpovednosť,“ dodal Úrady vlády SR.

Odborári si nepriaznivú ekonomickú situáciu v krajine uvedomujú. Napriek tomu od budúceho roka požadujú zvýšenie platov o desať percent. O to sa pokúsia na ďalšom kole rokovaní, ktoré by malo byť v polovici septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika