Na hlavný obsah

Odložili ste si počas pandémie úhradu poistného v Sociálnej poisťovni? Blíži sa jeho splatnosť

Firmy a SZČO ho musia uhradiť do 31. septembra.

Odložili ste si počas pandémie úhradu poistného v Sociálnej poisťovni? Blíži sa jeho splatnosť
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Firmám a samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO), ktoré počas pandémie ochorenia COVID-19 požiadali o odklad poistného v novembri 2021, sa blíži jeho splatnosť. Uhradiť ho musia do 31. septembra. V utorok (3. 9.) na to upozornil hovorca Sociálne poisťovne (SP) Martin Kontúr.

„SZČO a zamestnávatelia s odloženou splatnosťou majú povinnosť uhradiť platbu poistného za mesiac november 2021 do 30. septembra 2024. Ak tak neurobia, Sociálna poisťovňa bude mať zo zákona povinnosť im predpísať aj penále za dni omeškania a dlžnú sumu poistného a penále vymáhať,“ uviedol Kontúr.

Doplnil, že pri úhrade poistného za november 2021 treba uviesť variabilný symbol a špecifický symbol v štandardnom tvare 112021. Peniaze treba poslať na číslo účtu príslušnej pobočky poisťovne.

Kontúr spresnil, že SP bude v najbližších dňoch posielať zamestnávateľom aj SZČO e-mailové správy. Upozorní ich na povinnosť úhrady odloženého poistného za predvlaňajší november do konca septembra.

„Upozornenia dostanú tie subjekty, ktorým Sociálna poisťovňa zaslala aj mailovú notifikáciu o zapracovaní čestného vyhlásenia k odkladu splatnosti poistného, teda na nich eviduje e-mailový kontakt,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika