Na hlavný obsah

Odporcovia nového francúzskeho premiéra Michela Barniera vyšli do ulíc. Protesty ohlásili v 150 mestách

Tisíce ľudí sa zhromaždili v Nantes, Le Mans a Nice.

Odporcovia nového francúzskeho premiéra Michela Barniera vyšli do ulíc. Protesty ohlásili v 150 mestách
Protestujúci ľudia vo francúzskom meste Bordeaux. Foto: Philippe LOPEZ/AFP/ AFP/Profimedia

Na mnohých miestach Francúzska sa začali demonštrácie proti vymenovaniu pravicového politika Michela Barniera za predsedu vlády. Podľa francúzskych médií sa v sobotu (7. 9.) tisíce ľudí zhromaždili v Nantes, Le Mans a Nice. Menšie či väčšie protestné pochody sú ohlásené v 150 mestách.

Demonštrácie proti francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi zvolávala ešte pred Barnierovým vymenovaním ľavica, ktorá vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

Predčasné parlamentné voľby vo Francúzsku po druhom kole v júli vyhrala ľavicová koalícia Nový ľudový front (FNP), ktorá však nezískala väčšinu. Väčšinu však nemajú ani druhí centristi, ktorí podporujú prezidenta Macrona, ani tretie krajne pravicové Národné združenie (RN) okolo Marine Le Penovej a Jordana Bardella.

Po dvoch mesiacoch demisie kabinetu Macron vo štvrtok (5. 9.) vymenoval za predsedu vlády Michela Barniera, bývalého ministra zahraničných vecí, bývalého komisára EÚ a vyjednávača pre brexit.

Ukradnuté voľby či zrada voličov

Parížske Námestie Bastily sa pomaly zapĺňa študentmi a prívržencami krajne ľavicovej strany Nepodrobené Francúzsko (LFI), informuje Le Figaro. Líder LFI Jean-Luc Mélenchon od štvrtka hovorí o ukradnutých voľbách či zrade voličov.

Šéf socialistov Olivier Faure v sobotu povedal, že Macron je pod kuratelou krajne pravicových politikov. Bardella povedal, že bez jeho strany RN sa nič neschváli a že mienia pozorne sledovať Barnierove kroky.

Parížsky protest sa mal začať okolo 14.00 h. Na rovnaký čas ohlásili aj začiatok v Marseille a o hodinu neskôr v Lyone. V Toulouse sa má demonštrácia začať o 16.00 h, uvádza Libération.

Bez ohľadu na demonštrácie sa v sobotu uskutoční prvá oficiálna cesta novovymenovaného premiéra Barniera. V parížskej nemocnici Necker sa stretne so zdravotníckymi pracovníkmi a zúčastní sa na okrúhlom stole.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet