Na hlavný obsah

Opozícia kritizuje konsolidačné opatrenia, ktoré vláda zvažuje: Zaplatia ich ľudia, odkazujú

Podľa premiéra je "na stole" stále niekoľko variantov postupu.

Opozícia kritizuje konsolidačné opatrenia, ktoré vláda zvažuje: Zaplatia ich ľudia, odkazujú
Zľava Michal Šimečka a Marián Viskupič. Foto: TASR/Dano Veselský a Jakub Kotian/koláž STVR

Opozičné strany reagujú na opatrenia, ktoré vláda zvažuje pri konsolidácii verejných financií. Premiér Robert Fico (Smer-SD) v pondelok (9. 9.) hovoril o možnosti znižovania dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny. Zároveň dodal, že sa to musí niečím vykompenzovať.

Progresívne Slovensko na to reagovalo, že zníženie DPH nemá zásadný vplyv na ceny potravín. Kresťanskí demokrati zase hovoria, že v prvom rade treba šetriť a nie zvyšovať dane. Ako príklad uviedli vyššiu daň z tabaku a novú daň zo sladených nealkoholických nápojov.

„Ťažko komentovať niečo, čo nie je oficiálna informácia o tom, ako bude ten konsolidačný balík vyzerať. Nevieme, čo sa stane s tou ďalšou sadzbou DPH. Dlhodobo vieme aj z iných krajín, že radikálne zníženie DPH, nemá taký zásadný vplyv na cenu potravín, ako by si mnohí možno mysleli,“ povedal predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

„Idem z hospodárskeho výboru, kde sme hovorili už o dvoch zákonoch, pri ktorých sa budú dane dvíhať. A to pri tabaku a je tu nová daň zo sladených nápojov,“ priblížil poslanec Jozef Hajko (KDH).

Zároveň dodal, že aj kresťanskí demokrati sú za šetrenie, nie však za cenu zvyšovania daní. Možným riešením by podľa Hajka bola adresná pomoc napríklad pri kompenzáciách cien energií. „Zoberte si napríklad tento rok, viac ako miliarda eur sa použije na kompenzácie cien energií, ale aj pre tých, ktorí to vôbec nepotrebujú,“ vysvetlil.

Téme sme sa venovali v Aktuálne :24:

Viskupič: Konsolidačné opatrenia zaplatia ľudia

Opatrenia na ozdravenie verejných financií, o ktorých sa zatiaľ hovorí, zaplatia iba ľudia. Úplne chýba šetrenie na strane vlády. Na tlačovej konferencii v NR SR to v utorok (10. 9.) vyhlásil opozičný poslanec a podpredseda finančného výboru Marián Viskupič (SaS).

Napríklad úvahy o možnom znížení DPH na potraviny sú podľa neho len polovicou pravdy. Je si istý, že sa to spája so zvýšením DPH na iné produkty. „Vo finále to zvýšenie, samozrejme, zoberie ľuďom ďaleko viac peňazí než to, že urobia nejakú nižšiu kategóriu na pár základných potravín,“ upozornil Viskupič.

Ľudia podľa neho v konečnom dôsledku doplatia aj na uvažované zavedenie dane z finančných transakcií, ktorú by mali platiť firmy.

„Treba jasne povedať, že ak vyrobíte transakčnú daň pre firmy, tak je to pre tie firmy náklad rovnako, ako platia nájomné, mzdy, čokoľvek. Firmy tieto svoje nové náklady prenesú do cien svojej produkcie,“ avizoval poslanec.

Dôsledkom môže byť podľa neho tiež zníženie konkurencieschopnosti slovenských podnikov, ktorým sa zvýšia náklady na rozdiel od zahraničných firiem.

Viskupič kritizoval aj novú daň zo sladených nápojov, ktorú sa vládna koalícia chystá ešte rozšíriť na ďalšie produkty.

„Jednoducho táto vláda nerobí nič iné, než hľadá, kde vytiahnuť občanom ďalšie a ďalšie peniaze z ich vreciek. Nevidím žiadne riešenie z toho, čo sme zatiaľ videli, ktoré by sa týkalo šetrenia na nákladoch štátu,“ doplnil opozičný poslanec.

Niekoľko variantov postupu

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v pondelok uviedol, že v rámci konsolidácie je „na stole“ stále niekoľko variantov postupu.

„Hovoríme aj o znižovaní DPH na potraviny, ale to sa musí niečím vykompenzovať. Samozrejme, že hovoríme už opakovane o dani z finančných transakcií, ale výlučne pre právnické osoby,“ konštatoval.

Podotkol, že konsolidácia by sa nemala dotknúť sociálneho štandardu, ktorý sa už dosiahol. Ušetriť podľa neho bude treba 1,5 až 2,6 miliardy eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika